Lambeth Conferentie bespreekt oecumene en interreligieuze dialoog

Anglicaanse bisschoppen van over de hele wereld spraken donderdag op de Lambeth-conferentie in Canterbury over oecumene en interreligieuze dialoog. De bisschoppen uit 165 landen hoorden ook verslagen en toespraken van hun oecumenische gasten.

Welby richt zich op klimaatbescherming en oecumene

Kardinaal Kurt Koch, de “Oecumenische Minister” van de paus, leverde ook een bijdrage, hoewel hij niet persoonlijk kon reizen vanwege een kortdurende ziekte. In plaats van hem las pater Andrew Currer, adviseur voor dialoog met de anglicanen in het Dicasterie van Vaticaanse Eenheid, de toespraak van de Zwitserse curiekardinaal voor.

Ondanks tientallen jaren van vooruitgang in het samenbrengen van christenen van verschillende tradities, vertegenwoordigt de bestaande verdeeldheid een “noodsituatie” voor de wereldwijde kerk, zei Koch. “Deze oecumenische noodsituatie impliceert dat een eerlijk en daarom oecumenisch gemeenschappelijk getuigenis van Jezus Christus. Dat is alleen mogelijk is de wereld van vandaag als de christelijke kerken hun verdeeldheid kunnen overwinnen en in eenheid kunnen leven in een verzoende verscheidenheid”. Er was veel applaus voor zijn gedachten.

Kardinaal Koch

Belijdenis aan het streven naar zichtbare eenheid van de Kerk

Aartsbisschop Ian Ernest, persoonlijk vertegenwoordiger van de aartsbisschop van Canterbury bij de Heilige Stoel, legde ook de stappen uit naar nauwere eenheid tussen de kerken in de afgelopen decennia. Ook de secretaris-generaal van de Lutherse Wereldfederatie, Anne Burghardt, en de orthodoxe aartsbisschop Nikitas van Thyateira en Groot-Brittannië benadrukten onder meer het belang van oecumene.
In de daaropvolgende “Lambeth Call” over oecumene hebben de deelnemers aan de Anglicaanse conferentie zich opnieuw geëngageerd om alle kerken samen te brengen om het goede nieuws van Jezus Christus beter te verspreiden. In de tekst verbinden ze zich tot “een dringende zoektocht naar de volledige zichtbare eenheid van de Kerk”.

Oproep: Bouwen aan interreligieuze dialoog

Later op de dag kwam het nauw verwante onderwerp van de interreligieuze dialoog aan bod. De Anglicaanse Gemeenschap roept de leiders van andere kerken en religies op om samen op te treden tegen wereldwijde crises. Religies kunnen een cruciale rol spelen bij het aanpakken van ‘s werelds grootste uitdagingen van vandaag: van de klimaatcrisis tot acute armoede.

De oproep wijst ook op geweld en vervolging waarmee anglicanen en andere christenen in sommige regio’s van de wereld worden geconfronteerd. De bisschoppen beloofden sterke relaties op te bouwen met buren van andere religies, zelfs in het licht hiervan. De tekst nodigt hen ook uit om in hun omgeving een nieuwe vriendschap aan te gaan met een leider van een andere geloofsgroep om uitdrukking te geven aan de inzet van de Kerk voor vrede en het algemeen welzijn.
De Anglicaanse Interreligieuze Commissie wordt opgeroepen ervoor te zorgen dat er een nieuwe generatie geleerden en beoefenaars van interreligieuze relaties ontstaat tussen geestelijken en leken. Bisschoppen moeten contacten leggen met die delen van de Anglicaanse gemeenschap die onderhevig zijn aan vijandigheid en vervolging om de uitwisseling van informatie, gebedsondersteuning en solidariteit te vergemakkelijken.

klik hier voor meer informatie over de “Lambeth Call” over oecumene

lees ook ons eerder bericht over de Lambeeth Conference

bron: vatican media/lambeth conference
beeld: oikoumene.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *