Aartsbisdom München start project “Regenboog Pastoraat”

tradities en kerkelijke structuren

Sinds iets meer dan 20 jaar zijn er zogenaamde queer-diensten in het aartsbisdom München en Freising. Met een nieuw project wil het bisdom nu een “regenboogpastoraat” oprichten en gaan werken aan verzoening.

Het aartsbisdom München en Freising start een nieuw project genaamd “Regenboog Pastoraat”. Volgens het ordinariaat is het de bedoeling om “beter rekening te houden met de zorgen van queer-katholieken en om mensen uit de LHBTI-gemeenschap uit te wisselen en te adviseren”.  Hiervoor is op 1 september een 50% projectaanstelling voor twee jaar in het leven geroepen. Dat stelt de homotheoloog en socioloog Michael Brinkschröder (55). Hij doceert religie aan een vakschool in München.

Michael Brinkschröder (privé)
Michael Brinkschroeder/ ( privé )

Het project werd gepresenteerd tijdens een queer-dienst in de parochiekerk Sankt Paul in München. Het Engelse woord “queer” is een verzamelnaam voor seksuele minderheden, waarvan homoseksuelen de grootste groep vormen. Brinkschröder is een van de initiatiefnemers van deze dienst, die al 20 jaar regelmatig wordt gevierd.

Marx pleit voor veranderingen in de katholieke leer

“Regenboog Pastoraat” is een bediening voor de verzoening van de kerk met de LGBTI-gemeenschap”, zei kardinaal Marx. “Ze werkt theologisch aan tradities en kerkelijke structuren die in het verleden hebben geleid of nog steeds leiden tot discriminatie en devaluatie van LHBTI’s om deze te boven te komen.” In maart ging kardinaal Reinhard Marx voor het eerst voor in een queer-dienst, waarbij hij zich verontschuldigde voor de discriminatie van homoseksuelen door de katholieke kerk. Als bisschop wil hij ervoor zorgen dat “we stap voor stap een inclusieve kerk worden”. 
In een interview met Stern zei hij dat hij campagne voerde voor een verandering in de katholieke leer over homoseksualiteit. “Homoseksualiteit is geen zonde. Het is een christelijke houding wanneer twee mensen, ongeacht hun geslacht, voor elkaar opkomen, in vreugde en verdriet.”

Volgens de Bonn-professor voor de exegese van het Oude Testament, Ulrich Berges, verbiedt de Bijbel homoseksualiteit niet. Dat geldt ook voor Leviticus 18, 22, zei Berges in een interview met DOMRADIO.DE.

“De tekst Leviticus is ongeveer 500 jaar voor Christus geschreven. Het verwijst altijd naar anale omgang tussen mannen, waarbij anale omgang altijd een daad van vernedering is. Dit is dus helemaal niet te vergelijken met vrije keuze, tussen gelijkwaardige partners die een gelofte tot levensrelatie geven ’, zegt Berges

lees ook het artikel over het initiatief van de Vlaamse bisschoppen

bron: domradio

beeld: https://www.erzbistum-muenchen.de/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *