Oeganda: katholieke media in Afrika betere nieuwsvoorziening over vluchtelingen

President of the Uganda Episcopal Conference, Bishop Joseph Antony Zziwa with Nigerian university professor, Fr Walter Ihejirika in Kampala, Uganda. 

SIGNIS Africa zal een workshop houden om ervoor te zorgen dat katholieke communicatiebeoefenaars de vereiste vaardigheden opdoen voor een effectieve berichtgeving over en verslaggeving over nieuws over vluchtelingen. De workshop vindt plaats in Oeganda van 10 juli t/m 16 juli 2023.

Paul Samasumo – Vaticaanstad.

De president van SIGNIS Africa en hoogleraar ontwikkelingscommunicatie en mediastudies aan de Universiteit van Port Harcourt in Nigeria, pater professor Walter Ihejirika, kondigde een workshop aan die van 10 – 16 juli zal worden gehouden in Saint Mary’s Seminary, Ggaba, in Oeganda. De workshop wordt georganiseerd in samenwerking met het dicasterie van het Vaticaan voor de bevordering van integrale menselijke ontwikkeling.

Gids voor berichtgeving over vluchtelingen

Het SIGNIS Afrika-team heeft onlangs het lokale Oegandese organisatieteam in Kampala ontmoet om de details van de workshop uit te werken. 
“De workshop biedt deelnemers de gelegenheid om te luisteren naar de stemmen van de plaatselijke kerk, het Dicasterie voor de bevordering van integrale menselijke ontwikkeling en de ervaringen van het Oegandese volk met vluchtelingen. 

Een uitstapje naar een vluchtelingenkamp wordt overwogen.
 
Media-experts, de staat, UNHCR en het maatschappelijk middenveld zullen de katholieke media helpen om hun stem over vluchtelingen en migranten te laten horen, een stem die soms wordt overstemd door de zeer selectieve en soms misleidende opvattingen van westerse media over migratie en vluchtelingen. Tegen het einde van de workshop komt SIGNIS Africa met Media-richtlijnen voor katholieke mediabeoefenaars om efficiënt te kunnen berichten over vluchtelingen. “We hopen op feitelijke maar meer humane berichtgeving over mensen die al getraumatiseerd zijn door hun thuislandervaringen”, zei pater Ihejirika.

Waarom Oeganda?

Volgens VN-agentschappen heeft Oeganda de reputatie een modelland te zijn waar vluchtelingen worden opgevangen. Dit Oost-Afrikaanse land heeft in 2006 en 2010 een progressieve vluchtelingengerelateerde wetgeving aangenomen.

Bij de hervestiging van vluchtelingen hanteert Oeganda een open vestigingsbeleid dat vluchtelingen niet beperkt tot kampen. Ze krijgen een stuk grond toegewezen om te verbouwen. Vluchtelingen in Oeganda hebben bewegingsvrijheid, hebben toegang tot onderwijs met de lokale bevolking en kunnen deelnemen aan een aantal inkomstengenererende ondernemingen.

Het Oegandese model is zeker niet perfect. Het kon beter. Er zijn veel tekortkomingen, lacunes en uitdagingen geconstateerd, vooral bij de uitvoering. Desalniettemin blijft het een beter model dan waaraan veel vluchtelingen worden onderworpen wanneer ze hun thuisland verlaten en vluchteling worden.

Verwelkom, bescherm, promoot en integreer

Zorg voor vluchtelingen en migranten is een centraal thema in het pontificaat van paus Franciscus. Hij benadrukt voortdurend de noodzaak hen te verwelkomen, te beschermen, te promoten en te integreren. De Oegandese mediaworkshop is dus een aanvulling op de blijvende pastorale missie van paus Franciscus voor migranten en vluchtelingen.

De workshop wordt financieel ondersteund door een communicatiebeurs die aan SIGNIS Africa is verstrekt door de Pauselijke Vereniging voor de Verspreiding van het Geloof onder auspiciën van het Dicasterie voor Evangelisatie.

bron: Vatican News

beeld:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *