Paus Franciscus en Zelensky: verschillen in opvattingen

“Geen enkel land ter wereld kan dat”

Er zijn duidelijke verschillen tussen de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en paus Franciscus over een mogelijke bemiddelende rol van het Vaticaan in de oorlog van Rusland tegen Oekraïne en onderhandelingen met Poetin.
Na de ontmoeting met de paus in het Vaticaan op zaterdagmiddag, zei Zelensky ‘s avonds op de Italiaanse televisie: “Het was een eer voor mij om Zijne Heiligheid te ontmoeten, maar hij kent mijn positie. De oorlog is in Oekraïne en het vredesplan moet Oekraïens zijn. We zijn erg geïnteresseerd in het winnen van het Vaticaan voor onze vredesformule.”

Zelensky: geen onderhandelingen met Poetin

Zelensky vervolgde: “Met alle respect voor Zijne Heiligheid, we hebben geen tussenpersonen nodig. We hebben een rechtvaardige vrede nodig. We nodigen de paus, evenals alle andere leiders, uit om te werken aan een rechtvaardige vrede, maar eerst moeten we al het andere doen.” Met het oog op een mogelijke onderhandelde vrede zei Zelensky: “Je kunt niet onderhandelen met Poetin, geen enkele staat ter wereld kan dat doen.”

Paus Franciscus en gast in gespannen houding

Ondertussen verspreidde het Vaticaanse portaal “Vatican News” beelden van de ontmoeting van de Oekraïense president met de paus, waarop Zelensky voor zijn gastheer ging zitten en niet opstond van zijn stoel om een andere persoon te begroeten, terwijl de paus bleef staan. Foto’s van het lange gesprek met de paus, waarin gedetailleerde spreeknotities voor Zelensky op tafel lagen, toonden paus Franciscus en zijn gast in een gespannen houding.

Overeenstemming over door Rusland gedeporteerde kinderen

Er was blijkbaar overeenstemming tussen de twee partijen over de kwestie van humanitaire bemiddeling door de Heilige Stoel met betrekking tot de Oekraïense kinderen die naar Rusland werden gedeporteerd. Zelensky benadrukte op Twitter na zijn ontmoeting met paus Franciscus dat dit een apart punt in de gesprekken was geweest.

Het Vaticaan zei dat de Oekraïense president na zijn ontmoeting met de paus ook sprak met de Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken Paul Gallagher. Over de inhoud van dit gesprek was aanvankelijk niets bekend.

Voor de Vaticaanse berichtgeving en foto’s klik hier

beeld: Vatican Media Handout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *