Zuppi lijkt iets in beweging te zetten

Hendro Munsterman nd.nl/geloof ▶ Rome

De Italiaanse kardinaal Matteo Zuppi sprak twee dagen lang in Moskou met politieke en religieuze leiders. Het mag geen officiële bemiddeling heten en de pauselijke vredesgezant gaat uiterst voorzichtig te werk. Maar afgaande op de terminologie lijkt er iets te bewegen. De Oekraïense president Zelensky ontving de kardinaal begin juni persoonlijk, maar Vladimir Poetin kreeg Zuppi niet te spreken. Wel ontmoette hij een hooggeplaatste adviseur van de president, Yuri Ushakov. Daarnaast sprak hij de Russische commissaris voor kinderrechten, Maria Lvova-Belova. Tegen haar en tegen Poetin loopt momenteel een arrestatiebevel van het Internationale Strafhof vanwege de deportatie van 16.000 Oekraïense kinderen naar Rusland. Volgens de woordvoerder van het Kremlin hebben deze ontmoetingen niet tot ‘concrete besluiten of overeenkomsten’ geleid, maar wisselden beide partijen ‘ideeën en informatie over humanitaire kwesties in de Oekraïense context’ uit.

Wel was er in het Kremlin ‘grote waardering voor de inzet en initiatieven van het Vaticaan om een vreedzame oplossing te vinden voor de Oekraïense crisis’. ‘Tijdens deze gesprekken werd het humanitaire aspect van ons initiatief sterk benadrukt, evenals de noodzaak om de zo gewenste vrede te kunnen bereiken’, meldde het Vaticaan nadat Zuppi vrijdag weer in Rome was geland. Heel bewust in die volgorde. Zuppi gebruikt gesprekken over vluchtelingen en krijgsgevangenen om een voet tussen de deur te krijgen en over vrede te kunnen praten, terwijl niemand dat eigenlijk wil. De ervaren kerkelijke vredesdiplomaat, die bij de vredesakkoorden van Mozambique een sleutelrol speelde, moet enerzijds Zelensky te vriend houden en tegelijkertijd pogen om in Moskou een opening te creëren. De belangrijkste resultaten van Zuppi’s bezoek zijn volgens Paolo Pezzi, de rooms-katholieke bisschop van Moskou, ‘de openheid die zowel op politiek als religieus vlak zijn getoond en de bereidheid om verder te gaan op deze weg’. Dat zei hij bij de katholieke zender TV2000. Maar tijdens dat tvinterview gebeurde er iets bijzonders…..

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad pg. 7

beeld: vatican news

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *