Paus bij de Wereld Jongeren Dagen in Lissabon

Paus Franciscus was tot en met vandaag aanwezig bij op de 37e WJD in Lissabon.
We geven hier een terugblik die Stefanie Stahlhofen, medewerkster aan de Duitstalige uitzending van Vatican Radio, heeft gegeven. U krijgt daarmee een indruk van het verloop van deze dagen.

Paus op de WJD in Lissabon: twee hoofdpunten

Overwegend positieve WJD-saldo van de Duitse delegatie

06/08/2023

Overwegend positieve WJD-saldo van de Duitse delegatie

04/08/2023WJD-deelnemers op de kruisweg met de paus: zeer ontroerend04/08/2023WJD-catechese met jongeren: Biechten is als een vuilnisbak

Hoe waren de grote slotmis en de wake?

De wake de avond ervoor en de slotmis met paus Franciscus zijn natuurlijk hoogtepunten van de Wereldjongerendagen. Het is ongelooflijk hoeveel mensen er zijn. Het waren er zelfs meer dan de voorgaande dagen, de grens van een miljoen werd ver overschreden: zo’n 1,5 miljoen mensen woonden de avond ervoor de wake bij met de paus. De meesten bleven overnachten op het veld. ‘s Avonds was er bij de wake ook een cultureel- en dansprogramma en waren er bijzondere geloofsverhalen te horen. “Raise up” werd in de lucht geschreven met drones in verschillende talen, een onderstreping van het motto van deze 37e Wereldjongerendag: “Maria stond op en ging haastig op weg”.

Paus sprak hierover in zijn toespraak tijdens de wake , die hij bijna geheel zonder papier in het Spaans hield. Ik herinner me dat als je valt, je altijd weer moet opstaan. En dat men ook anderen moet helpen opstaan ​​als ze vallen. 
Een ander bijzonder moment was zeker de eucharistische aanbidding bij de Vigilie, een onderdeel van de Wereldjongerendagen dat wij overigens aan paus Benedictus XVI te danken hebben. 
Tijdens de slotmis van WJD op zondag benadrukte de paus in zijn homilie dat jongeren het heden en de toekomst zijn en dat ze niet bang moeten zijn. “Wees niet bang, wees niet bang” – dat zei hij verschillende keren.

Uitnodiging voor Rome 2025 en Korea 2027

Er werd reikhalzend uitgekeken naar waar en wanneer de volgende Wereldjongerendag zou zijn. Paus Franciscus nodigde in eerste instantie iedereen uit om naar Italië te komen, naar Rome voor het Heilige Jaar 2025. De jubel was natuurlijk vooral groot bij de Italiaanse groepen, die “Roma, Roma” riepen en in de lucht sprongen. 
De paus kondigde toen aan dat de volgende Internationale WJD 2027 zal plaatsvinden in Azië, Korea. De Koreanen waren ook blij – maar ze waren – misschien omdat ze Aziatisch zijn – wat gereserveerder. Of ze waren verrast. Maar ze klapten en joelden ook en riepen aan het eind “Korea, Korea”. De volgende WJD is in Zuid-Korea, in Seoul en Alberto, die daar vandaan komt, vertelde me in een eerste reactie: “Ik vind het echt een grote eer. En ik ben erg blij

Alberto uit Seoul, Zuid-Korea bij de slotmis

Alberto uit Seoul, Zuid-Korea bij de slotmis

Balans na 5 dagen WJD met paus Franciscus?

Inhoudelijk heeft de paus twee prioriteiten gesteld: 1. Het thema vrede en een cultuur van welkom, broederschap. 
In zijn eerste toespraak tot politici betreurde hij het “gebrek aan Europa’s koers naar vrede”. 
Tijdens zijn ontmoetingen met priesters, religieuzen, pastoraal werkers en seminaristen benadrukte hij dat “er plaats moet zijn voor iedereen op het schip van de Kerk “. 
Op de kruiswegstaties op vrijdagavond kwam ook het onderwerp oorlog aan de orde. 
2e focus: De directe lijn naar de jongeren, waar de paus hen rechtstreeks aanspreekt. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de welkomstceremonie, de wake en de slotmis. 

Bij de welkomstceremonie riep de paus de jongeren toe: “God houdt van je zoals je bent “. 
Bij het bezoek aan de Universiteit riep hij ze om iets te riskeren ,
bij de wake – zoals al gezegd – de oproep om steeds weer op te staan ​​- en om anderen overeind te helpen. 
Bij de mis op zondag, in de preek, de oproep niet bang te zijn. Dus moedigde de paus de jongeren aan en zei ze niet op te geven en gaf ze hoop.

Persoonlijk vond ik het onbeschrijflijk om zoveel mensen van over de hele wereld te zien die verenigd zijn door het geloof, jongeren maar ook ouderen, van over de hele wereld, met soms verschillende ideeën en opvattingen over geloof en de kerk, maar ze komen allemaal tot het einde vreedzaam samen en ook veel in dialoog.

Wat herinner je je persoonlijk in het bijzonder?

Tijdens de ontmoeting van de paus met de studenten van de Katholieke Universiteit van Lissabon, ontmoette ik een jonge moslimvrouw die uit Afghanistan was gevlucht en aan de Katholieke Universiteit kon studeren via een fonds genaamd het “Paus Franciscus Fonds”. Ik heb haar geïnterviewd en ze zei dat ze de paus kort zal ontmoeten en hem een ​​dankbrief zal geven. En toen ze daar vandaan kwam, het interview was afgelopen en de microfoon uit, omhelsden we allebei spontaan.

Er is enige verwarring onder journalisten over het gebed van paus Franciscus in Fatima. Waarom?
Er ontstond verwarring onder journalisten omdat in Fatima een vredesgebed van de paus was aangekondigd. De paus las echter geen gebedstekst voor, maar bad in stilte. Dat moet sommigen in de war hebben gebracht. Dat vond ik helemaal niet zo gek, want de paus sprak tijdens de reis van deze paus veel vrijuit, dus hij ziet zichzelf niet erg gebonden aan teksten. En Fatima staat bekend als een plaats van gebed voor vrede. Woorden zijn misschien effectiever in de publiciteit, maar stil intens gebed is zeker niet minder waardevol. Bovendien deed paus Franciscus aan het einde van de slotmis een duidelijke uitspraak over het onderwerp vrede en noemde hij bijvoorbeeld nog eens expliciet Oekraïne .


Het was de eerste buitenlandse reis van paus Franciscus na zijn buikoperatie. Hoe fit leek de paus?

Hij leek redelijk fit: op 86-jarige leeftijd is het normaal dat het programma een beetje moe is – en veel jonge mensen waren van tijd tot tijd moe. Afhankelijk van de gelegenheid – bijvoorbeeld bij de kruisweg – is de paus natuurlijk serieuzer. Maar bij de wake leek hij in zijn element en lachte hij veel. Ook bij de kruiswegstaties was het zo dat hij in het begin sprak en daarna had kunnen lopen om de kruiswegstaties op het scherm te volgen – maar hij bleef. Bij de wake begroette hij de eerste rij daarentegen niet meer persoonlijk, misschien omdat het laat was en hij moe was. De paus zat vaak in een rolstoel op pad, maar dat zijn we inmiddels wel gewend. Al met al was mijn indruk dat de ontmoetingen met jongeren hem ook kracht geven.

(vaticaan nieuws – sst)

Voor meer berichtgeving over de WJD in Lissabon ga naar vatican.va
Een bericht met wat andere accenten geeft Domradio, u kunt het hier lezen

Beeld: Vatican Media

Uw bijdrage aan een geweldige missie: steun ons om het woord van de paus in elk huis te brengen

UW BIJDRAGE AAN EEN GEWELDIGE MISSIE: STEUN ONS OM HET WOORD VAN DE PAUS IN ELK HUIS TE BRENGEN

onderwerpen


Op vatican.va kunt u daar alles over lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *