Paus Franciscus: Kerk is niet klaar voor een Derde Vaticaans Concilie

Paus Franciscus geeft een interview aan het Spaanse katholieke tijdschrift “Vida Nueva” -het blad bestaat 65 jaar- en zegt dat de Kerk Vaticanum II volledig moet toepassen voordat er sprake zou kunnen zijn van een Derde Vaticaans Concilie.

Door Lisa Zengarini (Vatican News)
Bij gelegenheid van zijn 65e verjaardag heeft het Spaans-katholieke tijdschrift “ Vida Nueva ” een speciale editie uitgegeven die geheel gewijd is aan paus Franciscus, een langdurige abonnee van het mediakanaal.

In een lang interview dat deze week werd gepubliceerd tijdens zijn apostolische reis naar Lissabon voor de 37e Wereldjongerendag , sprak de paus over een breed scala aan onderwerpen. Hij duidde zichzelf aan als “slachtoffer van de heilige Geest”, die Zich zeer bewust is van het feit dat hij bij sommigen ëen steen in de schoen is”. Verdergaat hij in op speculaties over de bijeenroeping van een Derde Vaticaans Concilie, een overzicht van zijn tien jaar pontificaat, zijn zorgen over de huidige wereldsituatie en zijn volgende geplande apostolische reizen.

Vaticanum III zou voortijdig zijn

Met betrekking tot een hypothetisch Vaticaans Concilie III zei paus Franciscus dat hij gelooft dat de tijd nog niet rijp is, eraan toevoegend dat het op dit moment niet eens nodig is, aangezien Vaticanum II nog niet volledig ten uitvoer is gelegd.

Met betrekking tot de aanhoudende oorlog in Oekraïne bevestigde de paus dat de Italiaanse kardinaal Matteo Zuppi, die hij aanstelde als zijn speciale gezant om een ​​weg naar vrede te zoeken, na een bezoek aan Kiev, Moskou en Washington naar Peking, China zal reizen.

Hij noemde ook de diplomatieke inspanningen van het Vaticaan om Oekraïense kinderen terug te sturen die tijdens de oorlog door Rusland van hun grondgebied waren verdreven, en zei dat hij van plan is een permanente vertegenwoordiger aan te stellen om als brug te dienen tussen de Russische en Oekraïense autoriteiten.

De paus onthulde verder dat het Vaticaan de organisatie aan het afronden is van een vredestop die religieuze leiders bijeenbrengt in Abu Dhabi, in de Verenigde Arabische Emiraten.

Geplande apostolische reizen

In zijn gesprek met “Vida Nueva” maakte paus Franciscus verder bekend dat hij van plan is Kosovo en Spanje te bezoeken, en dat zijn thuisland Argentinië “op de agenda staat”.

Paus Franciscus werd ook gevraagd naar zijn “dromen” voor de Kerk, een terugkerend woord tijdens zijn pontificaat. Met betrekking tot zijn hervormingsdrang gaf de paus toe dat hij soms een gevoel van “machteloosheid” ervaart, wat echter, zei hij, “goed is omdat het je ervan weerhoudt te geloven dat je God bent”.

Hoe dan ook, “we kunnen de kerk alleen op basis van het evangelie hervormen”, zei hij, waarschuwend voor ideologieën.

Met betrekking tot de verantwoordelijkheid om pastor en verkondiger te zijn van meer dan 1,3 miljard katholieken over de hele wereld, verzekerde paus Franciscus dat problemen “nooit mij nooit uit de slaap hebben gehouden.”

De tekst van het volledige interview is alleen voor abonnees van het blad beschikbaar

Bron: Vatican News

Beeld: Paus in Lissabon bij de WJD (Vatican Media)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *