‘In Marseille zijn dingen mogelijk die elders niet kunnen’

Waarom Franciscus naar Marseille gaat.

We hebben een paus! luidt de kop van de regionale krant La Provence op de voorpagina. Paus Franciscus bezoekt vrijdag en zaterdag deze Zuid-Franse stad waar een kwart van de bevolking Arabisch spreekt en en waar de 3e bijeenkomst van landen rond de Middellandse Zee *) wordt gehouden.

‘Ik ga naar Marseille, niet naar Frankrijk’, zei paus Franciscus na afloop van de Wereldjongerendagen over zijn bezoek aan de Zuid-Franse stad die vrijdagmiddag begint.
Waarom deze stad wel en de rest van Frankrijk niet? ‘Deze stad telt 800.000 inwoners en daarvan zijn 250.000 moslim’, vertelt de rooms-katholieke aartsbisschop Jean-Marc Aveline. Deze theoloog-bisschop, die als kind opgroeide op in de arme wijken in het noorden van de stad – zijn ouders wonen er nog steeds, werd in 2022 door Franciscus tot kardinaal benoemd. ‘Daarnaast is er een grote Joodse gemeenschap van 80.000 personen, zijn er 20.000 boeddhisten, 80.000 Armeniërs, enzovoort.’ 

door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

MARSEILLE

Sinds het begin van zijn pontificaat legt Franciscus de nadruk op het belang van dialoog in een wereld waar culturen en godsdiensten moeten samenleven. Marseille is voor Aveline een voorbeeld van hoe het kan. Een soort ‘Fratelli Tutti-stad’, zoals de titel van de pauselijke encycliek over menselijke broederschap heet.

‘De Joodse gemeenschap viert dit weekend Jom Kipoer’, vertelt de kardinaal. ‘Zij hebben op Sabbat hun synagoge opengesteld zodat christenen en moslims die dit weekend voor het pausbezoek in de stad te gast zijn ook kunnen komen.’

spontaan

‘In Marseille zijn dingen mogelijk die elders niet kunnen’, vertelt dominee Anne Faisandier van de Eglise Protestante Unie de France (equivalent van de Protestantse Kerk in Nederland). Ook op oecumenisch vlak. 
‘De oecumene hier is niet theologisch of theoretisch. Onlangs zagen we vijfhonderd jongeren in de straten zonder verblijfspapieren. Omdat we die niet op straat kunnen laten slapen, organiseerden we als katholieken en protestanten spontaan opvang in gezinnen’, vertelt de dominee die sinds tien jaar in Marseille werkt.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

*) Breng 120 jongeren van alle geloofsovertuigingen en religies en katholieke bisschoppen uit 30 landen rond de Middellandse Zee samen, organiseer in Marseille een mediterraan cultureel festival dat openstaat voor iedereen en een groot ‘dorp’ van mediterrane gemeenschappen, solidariteits- of culturele verenigingen en bewegingen die zich bezighouden met ecologie en dialoog en het verwelkomen van paus Franciscus: dit is de uitdaging van de Mediterrane Ontmoetingen die van 17 tot 24 september 2023 in de Phocaeïsche stad zullen worden gehouden. Zodat het mozaïek van volkeren, culturen en religies waaruit het Middellandse Zeegebied bestaat, de dezelfde hoop.

beeld: la provence.fr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *