Fototentoonstelling ‘Women’s Cry’ nu in New York

still uit de trailer van de tentoonstelling

Vrouwen die de moed hebben zich in te zetten voor mensenrechten en de bescherming van de schepping zijn de hoofdrolspelers in het Perelman Performing Arts Center in New York, ter gelegenheid van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De fototentoonstelling, samengesteld door Lia Beltrami in samenwerking met het Dicasterie voor Communicatie van de Heilige Stoel, was afgelopen mei al te zien in de Colonnade van het Sint-Pietersplein.
Van het Sint-Pietersplein tot Ground Zero, een ​​boodschap van vrede, verzoening en hoop op een betere mensheid. Ter gelegenheid van de 78e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vond op woensdag 20 september in New York de presentatie plaats van de fototentoonstelling “Emoties om verandering te genereren – Women’s Cry”.

Klik hier voor de trailer van deze tentoonstelling

De tentoonstelling was eerder in mei te zien in de Bernini Colonnade op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan..

Ook bij deze gelegenheid brengt de tentoonstelling van Lia Beltrami 26 foto’s samen van acht grote fotografen uit de hele wereld en getuigt van de veerkracht van vrouwen in afgelegen gebieden van de planeet of in door oorlog geteisterde landen. De tentoonstelling wordt gepresenteerd op een uitzonderlijke locatie: het Perelman Arts Center , een kunst- en cultuurpaviljoen dat zojuist is geopend in het gebied waar ooit het World Trade Center stond vóór de terreuraanslagen van 11 september.

Vrouwenkreet in New York City

Vrouwenkreet in New York City

Voor deze tentoonstelling Women’s Cry, sloegen de volgende organisaties de handen ineen: de Wereldunie van Katholieke Vrouwenorganisaties UMOFC-WUCWO, via haar World Women’s Observatory, het Dicastery for Communication van de Heilige Stoel en het Handshake-agentschap.

Na de opening door artistiek directeur van het Perelman Arts Center sprak Bill Rauch, de adjunct-hoofdredacteur van de Vaticaanse media, Alessandro Gisotti. Hij vroeg de aandacht ervoor “dat deze tentoonstelling ons “verhalen vertelt over zusterschap, verzoening, over de strijd tegen alle discriminatie, en dat zij zo de menselijke waardigheid en de integrale menselijke ontwikkeling ondersteunt.” Daarom gaat elke foto vergezeld van een zin uit de encycliek van paus Franciscus, Fratelli tutti .

Van Togo tot Oekraïne, van het Amazonegebied tot Bangladesh, deze tentoonstelling deelt niet alleen de roep van vrouwen, zoals de titel zelf aangeeft, maar wil de hoop uitdrukken die vrouwen geven aan hun gemeenschappen, hun volk en de hele wereld.

Vervolgens sprak hij over de definitie van fotografie door Marshall McLuhan: schrijven met licht . “Op deze foto’s,” zei Gisotti, “vinden we zoveel licht. Het licht dat voortkomt uit de moed van vrouwen, moeders, dochters, werkende vrouwen, vrouwen die elk mogelijk obstakel overwinnen om een ​​betere toekomst te geven aan de mensen van wie ze houden. We zijn er zeker van dat degenen die deze tentoonstelling zien een deel van het licht , dat deze vrouwen uitstralen, mee naar huis zullen nemen om de wereld van vandaag minder donker te maken.”

Lia Beltrami van haar kant benadrukte de hoop, die “alle verhalen kenmerkt die deze tentoonstelling vertelt”. Een hoop – zo voegde de curator van de tentoonstelling toe – die wordt gevoed door de vasthoudendheid van vrouwen die in staat zijn de “zwaarste uitdagingen” te overwinnen voor het welzijn van hun families en hun gemeenschappen

Vrouwen stonden aan het begin van de dag ook centraal in het internationale kantoor van Religions for Peace, gelegen recht tegenover het gebouw van de Verenigde Naties, met de vertoning van de docufilm Guardians of the Rainforest , een werk van Lia en Marianna Beltrami.

Het werk, ondersteund door het Interfaith Rainforest Initiative,  richt de schijnwerpers op inheemse vrouwen die strijden ter verdediging van de regenwouden in Brazilië, de Democratische Republiek Congo en Borneo. De vertoning werd gevolgd door een discussie over de rol van inheemse volkeren en vooral van vrouwen bij de bescherming van de schepping.

Om het belang van het thema en de docufilm te onderstrepen, nam Gabriel Labbate, hoofd van de Climate Mitigation Unit van UNEP, het VN-milieuprogramma, ook deel aan het Religions for Peace-evenement.

Lia Beltrami presenteert de tentoonstelling

Lia Beltrami presenteert de tentoonstelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *