Dominicaan tegen synodevaders en -moeders: ‘Ga op een katholieke manier met meningsverschillen om’

ACHTERGROND

 De deelnemers aan de bisschoppensynode die vanaf woensdag zullen praten over de toekomst van de Rooms-Katholiek Kerk, volgen vooraf een spirituele retraite. Deze wordt gegeven door de beroemde Engelse dominicaan Timothy Radcliffe. ‘Sommigen van jullie zijn bang en sommigen zouden hier liever helemaal niet zijn.’

door Hendro Munsterman in het Nederlands Dag blad

De synodedeelnemers moeten zich volgens de 78-jarige Radcliffe hoeden voor zowel angst voor te veel als angst voor te weinig verandering. ‘Als we op God vertrouwen en naar elkaar luisteren, zullen we een weg naar voren herkennen’, beloofde hij.

‘Sommigen van ons zijn bang voor deze reis en wat er voor ons ligt. Sommigen hopen dat de kerk grondig zal veranderen, dat we radicale besluiten zullen nemen, bijvoorbeeld over de rol van vrouwen in de kerk. Anderen zijn voor het tegenovergestelde bang en vrezen dat het allemaal tot scheiding zal leiden of zelfs tot schisma’s. Sommigen van jullie zouden liever helemaal niet hier zijn.’

Hij nodigde de synodevaders en -moeders uit om verschillen van mening op ‘een katholieke wijze’ aan te pakken. Hij citeerde daarvoor de beroemde theoloog Karl Barth. ‘De grote protestantse theoloog schreef over het katholieke ‘en-en’. Zoals ‘Schrift en traditie’, ‘geloof en werken’. Men zegt dat hij zelfs sprak over het ‘verdoemde katholieke ‘en’ ‘. 

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

U kunt de volledige tekst van de eerste meditatie hier lezen

De volledige tekst van de tweede meditatie van de eerste dag vindt u hier

Bron van de meditatieteksten: nieuwsbrief dominicanen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *