Italië: openbare lezingen over nieuw pauselijk document over ecologie

De Vaticaanse uitgeverij boekhandel LEV plant een speciale campagne voor de publicatie van de nieuwe brief van de paus over ecologie, die woensdag werd aangekondigd. Op de avond van 4 oktober zullen in twaalf boekwinkels in verschillende regio’s van Italië openbare lezingen plaatsvinden van het document dat de paus in de zomer aankondigde als update van zijn sociale en milieu-encycliek ‘Laudato Si’.

Tussen Palermo en Vicenza nemen burgemeesters, schrijvers, boekverkopers en zelfs bisschoppen deel aan de lezingen. Ecologie is “het” onderwerp van vandaag, legde Lorenzo Fazzini, directeur van LEV-uitgeverij, uit in een persbericht: “Franciscus moedigt ons aan om te denken en te handelen voor het algemeen belang.”

Een paar dagen geleden onthulde de paus tijdens een audiëntie met Latijns-Amerikaanse universiteitsrectoren in het Vaticaan dat de nieuwe brief de titel “Laudate Deum” (“Prijs God”) zou krijgen. Volgens LEV-informatie verschijnt het in de vorm van een zogenaamde apostolische exhortatie, dat wil zeggen een pauselijke waarschuwingsbrief. Vaticaanse woordvoerder Matteo Bruni legde een paar weken geleden uit dat de brief vooral de klimaatcrises zou aanpakken.

De milieu- en sociale encycliek ‘Laudato Si’, gepubliceerd in 2015, een paar maanden vóór de klimaatconferentie in Parijs. De tekst vond wereldwijd weerklank en tot ver buiten kerkelijke kringen. De encycliek ‘Over de zorg voor het gemeenschappelijk huis’ – zoals de ondertitel is – wordt beschouwd als de eerste pauselijke milieu-encycliek. De brief is tevens een ‘groene sociale encycliek’ waarmee Franciscus een ‘holistische ecologie’ vertegenwoordigt vanuit het perspectief van de armsten. Volgens de paus kan men niet over milieubescherming praten zonder rekening te houden met sociale rechtvaardigheid, het mondiale economische systeem, het vluchtelingenprobleem en de mensenrechten.

bron en beeld: Vatican News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *