De parochie waar een priester al niet meer hoeft

In de parochie van Buizingen (B.) breken ze al vijftien jaar zonder priester het brood in hun gewijde kerk. Iedereen is welkom achter het altaar, ook vrouwen. Maar na een jarenlange strijd dreigt de parochie eind november finaal uit de Katholieke Kerk verbannen te worden. ‘Geen enkele priester zou eraan twijfelen: God is hier aanwezig.’

door Yumi Demeyere in De Standaard

Je hoeft niet te fluisteren in de Don Boscokerk in Buizingen, een deelgemeente van Halle. Op woensdagochtend wordt er gebabbeld rond de voetbaltafel. Op het podium is een dansles voor mensen met een chronische aandoening bezig. De kerkstoelen staan niet in rijen richting een loodzwaar altaar, maar in een kring rond een grote, houten tafel. ‘We geloven niet in een centraal persoon die vooraan staat te preken’, vertelt Els Paridaens (53), coördinator van de parochie. ‘Tijdens onze vieringen kunnen we rond de tafel écht contact leggen. Als iemand verdriet heeft, moet je die toch in de ogen kunnen kijken? Hier zijn geen pilaren om je achter weg te stoppen.’

Ook doet de parochie het al vijftien jaar zonder priester. Leken dienen de heilige sacramenten toe en de zondagse liturgie wordt elke week door een ander kerklid geleid. ‘Ook door vrouwen, ja’, zegt Paridaens met een lach. Rik Devillé, bekend van zijn decennialange strijd tegen seksueel misbruik in de kerk, was tot 2009 priester in de parochie. Na zijn pensioen werd geen nieuwe priester aangesteld, de parochianen namen het over. ‘Rik heeft vrouwen aan het altaar uitgenodigd, en we zijn er niet meer weggegaan. Sinds hij met pensioen is, hebben we voortgezet waar we toen al samen aan werkten: een inclusieve, diverse kerk.’

‘Maar we zijn ongerust’, vertelt Pari­daens terwijl ze in de coulissen van de kerk een koffie zet. De parochie staat op de radar van het Bisdom Vlaams-Brabant. Eind november vindt opnieuw een gesprek plaats met het vicariaat van Mechelen, dat in eerdere gesprekken liet weten dat het ernstige bezwaren heeft tegen de manier van werken in Buizingen.

Labokerk

Het vicariaat neemt vooral aanstoot aan de sacramenten, die door een priester toegediend moeten worden. Het dreigt de parochie finaal aan de deur te zetten. ‘Vergis je niet’, zegt Paridaens. ‘Wij willen niet uit de katholieke kerk. Volgens mij zal een priester die hier binnenstapt nooit twijfelen: God is hier aanwezig.’

lees het volledige artikel in de Vlaamse De Standaard

beeld: https://openchurches.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *