Theologie ‘staat op keerpunt’ en moet bij leven van alledag beginnen

Uitspraak van paus Franciscus

 Theologen moeten op nieuwe en originele wijze ‘de leer van Jezus’ verkondigen en doorgronden, vindt paus Franciscus. Daarom moeten zij zich niet beperken tot ‘bureautheologie’, maar beginnen bij het concrete leven van mensen. Franciscus deed zijn visie op de volgens hem broodnodige veranderingen in de theologie uit de doeken in een decreet waarmee hij woensdag de statuten van de Pauselijke Theologische Academie aanpaste.

Deze groep van vijftig theologen, waar ook de Nederlander Paul van Geest sinds september 2022 lid van is, werd in 1718 opgericht. Paus Clementius XI gaf haar toen als opdracht ‘de theologie ten dienste te stellen van de kerk en de wereld’.

Franciscus herhaalde zijn uitspraak uit 2013 dat ‘we niet leven in een tijdperk van veranderingen maar in een verandering van tijdperk’. Daarom kan de theologie niet meer uit de voeten met ‘formules en schema’s uit het verleden’. 
Theologische uitdagingen van vandaag staan ten dienste van een ‘synodale missionaire kerk die erop uittrekt’, vindt de paus. Daarom moet ook de theologie naar buiten gaan en zich niet beperken tot ‘bureautheologie’, schrijft hij in het document dat als Latijnse titel ‘Ad theologiam promovendam’ (ter bevordering van de theologie) draagt. 

uitdagingen

Theologenmoeten daarom “openstaan voor de wereld, voor mensen in de concreetheid van hun existentiële bestaan, met hun problemen, wonden, uitdagingen en mogelijkheden’. Daarom mag theologie volgens de paus niet worden beperkt tot een soort ‘tactiek waarbij de inmiddels uitgekristalliseerde inhoud wordt aangepast aan nieuwe situaties’. Theologen moeten worden ‘aangespoord tot een diepgaande herbezinning’.

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

ga naar het originele Motu Proprio

beeld: https://infovaticana.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *