Hoe een nieuwe bisschop van bisdom Roermond te kiezen?

kathedraal Roermond

column door Jos Moons sj op Igniswebmagazine

Na het begraven van bisschop Smeets, begint het zoeken naar een opvolger in bisdom Roermond. Jos Moons SJ vraagt zich af of de gelovigen daar niet meer bij betrokken zouden moeten worden.

Het proces van wikken en wegen wie het zou moeten worden, onttrekt zich aan het blikveld van de meeste gelovigen, mijzelf incluis. Vijf groepen spelen een rol. De bisschoppenconferentie, de nuntius (de Roomse versie van ambassadeurs), het adviescollege van de bisschop (het kapittel), het dicasterie voor bisschopsbenoemingen in Rome, en de paus. Het kerkelijk recht noemt daarbij de mogelijkheid om ook anderen te consulteren. De verhoudingen tussen de betrokkenen zijn niet zo duidelijk, behalve dat de bisschoppenconferentie een lijst met kandidaten aanlevert, dat de nuntius de verdere consultatie verzorgt, en dat de paus de knoop doorhakt (voor wie het precies wil weten: zie het Kerkelijk wetboek, nr. 377).

Moeten gelovigen geraadpleegd worden?

In een synodale kerk is de vraag of dat de beste manier van doen is. Zouden ook gelovigen geraadpleegd moeten worden, en andere priesters dan die van het kapittel? Meerdere theologen pleiten daarvoor. Gelukkig zijn er oude citaten om dit nieuwe idee te ondersteunen….

lees het vervolg van de column op Ignis Webmagazine

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *