Anselm Grün hoopt op vernieuwing in de kerk

‘Structuur alleen zal de kerk niet redden’

De kerkelijke betrokkenheid neemt af, maar Anselm Grün is nog steeds in trek. Volgens hem moet de kerk zichzelf structureel en geestelijk vernieuwen. Hij ziet zijn taak als ‘mensen helpen met hun leven om te gaan’.

DOMRADIO.DE: Wat is uw mening over de hervormingsinspanningen van de kerk, in Duitsland of in het Vaticaan zelf? 

Pater Anselm Grün OSB (monnik van de benedictijnenabdij van Münsterschwarzach en bestsellerauteur): Het is heel belangrijk dat de kerk zichzelf voortdurend vernieuwt; het gaat ook om structuren. Maar tegelijkertijd zie ik ook dat de structuren alleen de kerk niet kunnen redden. Deze geestelijke verdieping is eerder ook nodig.
Ik zie mijn taak meer in spirituele verdieping. Maar natuurlijk ben ik in de kerk en leef met de kerk en heb ook last van de kerk als steeds meer mensen weggaan. Er zullen zeker ook externe structurele veranderingen nodig zijn. 

DOMRADIO.DE: U bent een voorstander van het diaconaat en het priesterschap voor vrouwen. Komt het voor dat er vragen komen van allerlei belangengroepen die u als belangenbehartiger graag aan boord wilt hebben?

Groen: Ja, natuurlijk altijd. Allerlei groepen vragen mij dat. De “Laatste Generatie” heeft erom gevraagd en allerlei milieuorganisaties. Maar ik besef dat zelfs als de doelpunten goed zijn, ik me niet door elke club kan laten binnenhalen.
Ik hoef alleen maar naar mijn gevoel te luisteren. Het is niet mijn taak om politiek actief te zijn, maar om mensen te helpen hun leven te beheren en de boodschap te verkondigen op een manier waarvan ze kunnen leven. 

DOMRADIO.DE: Het dagelijkse evangelie van vandaag is nogal wat. Er is bijvoorbeeld de zin: “Wie gelooft en zich laat dopen, zal gered worden. Maar wie niet gelooft, zal veroordeeld worden.” Waarvan zullen degenen die geloven gered worden? 

Groen: Markus schrijft vervolgens dat geloof ervoor kan zorgen dat we niet vergiftigd worden als we giftige dingen drinken; dat de wereld met alle negatieve boodschappen en negatieve invloeden ons geen kwaad doet, maar dat we innerlijke vrijheid hebben; dat geloof genezend werkt, dat demonen worden uitgeworpen en dat verkeerde levenspatronen worden opgelost, dat we recht kunnen doen aan onze natuur. 

DOMRADIO.DE: Maar tegelijkertijd klinkt het ook een beetje dat degenen die vandaag de dag niet in Christus kunnen geloven, automatisch veroordeeld worden. Staat dat in deze tekst? 

Groen: Ja. De vraag is hoe wij dit begrijpen. We moeten ons niet voorstellen dat God een precies onderscheid maakt, dat degene die gedoopt wordt gered zal worden en dat de anderen geen kans hebben. Het is eerder een waarschuwing, een propaganda voor het geloof, dat we ons laten raken door het geloof, omdat het een positief effect heeft.
En degenen die niet geloven sluiten zichzelf in eerste instantie uit van deze mogelijkheden. Maar wat er bij de dood gebeurt, wordt door God bepaald en niet door ons. 
De kerk zegt dat iedereen die volgens zijn geweten leeft, zelfs in de dood in Gods liefdevolle handen zal sterven. Hij zal God ontmoeten zoals hij is.
We hebben altijd gewoon verschillende beelden van God. Zelfs degenen die misschien niet in Christus geloven, zullen Hem in de dood zien als degene naar wie ze werkelijk verlangden. Karl Rahner spreekt over de ‘anonieme christen’ die Christus nog ergens ontmoet. Dan zal Christus hun weg naar de Vader zijn. 

DOMRADIO.DE: Wat zou een impuls zijn die u uit deze tekst zou kunnen halen? 

Groen: Eén impuls zou zijn dat geloof altijd een genezend effect heeft. En dat we, ondanks de vertroebelde geesten, de demonen die ons denken vertroebelen, de verschillende meningen die we vandaag de dag horen en de onzekerheid, een stevig geloof hebben en een innerlijke helderheid in hoe we ons leven kunnen zien en interpreteren. 

Het interview werd afgenomen door Verena Tröster. 

INFO: Deze week geeft pater Anselm Grün OSB impulsen over de Bijbeltekst van de dag in het radioprogramma DOMRADIO.DE van maandag tot zaterdag om 7.45 uur. Pater Anselmus is monnik in de benedictijnenabdij van Münsterschwarzach en is al tientallen jaren een bestsellerauteur van spirituele boeken

Anselmus Groen OSB

De benedictijnse priester uit Münsterschwarzach wordt beschouwd als de beroemdste monnik van Duitsland en een van de meest succesvolle auteurs van de christelijke literatuur. Volgens zijn eigen verklaringen hebben zijn werken een oplage van ongeveer 20 miljoen. Ze werden in ongeveer 30 talen vertaald. Er zijn momenteel ongeveer 300 titels beschikbaar.

Als zijn eigen boeken worden gelezen en de zalen tijdens colleges vol zitten, is hij dankbaar; Maar daarmee moet je jezelf niet definiëren. “Het is een geschenk en het is niet mijn schuld.” 

lees ook: blijf in vieringen dicht bij mensen

bron: domradio.de

beeld: katholiek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *