Het woord gezongen

is het thema van een zangstudiedag over het nieuwe getijdenboek voor parochies, het ‘Antiphonale Romanum II’, met gregoriaanse gezangen voor de vespers van alle zon- en feestdagen.

 

De zangmiddag is op zaterdag 16 oktober is van 13.30 – 17.30 in de Petrus en Pauluskerk, Vierwindenlaan 9-11, 5037 MN Tilburg

 

Het programma is als volgt:

13.30 uur aankomst met koffie

14.00 uur inleiding op het getijdengebed

14.30 uur zingen

15.30 uur pauze, uitwisselen en afspraken maken

16.00 uur zingen

17.00 uur pauze

17.30 uur liturgisch moment ter afsluiting

 

Met name zal aandacht worden besteed aan de eerste vespers, die vanaf 27 november (de avond voor de eerste zondag van de Advent) op een aantal plaatsen ten gehore worden gebracht.

 

Diaken Cor Sinnema zorgt voor een inleiding over de vespers en het gebruik van dit nieuwe zangboek in de parochie. Sinds enkele jaren worden op de vooravonden van de zondag in de sterke tijden de eucharistievieringen afgewisseld met de vespers. Op de eerste zondag van de advent begint een nieuw kerkelijk jaar: het A-jaar.

 

Het zingen staat deze middag onder leiding van Maria Wieggers. Zij studeerde oude ensemblezang bij Rebecca Stewart, waar het gregoriaans een belangrijke plaats inneemt. Ook volgde zij lessen bij Iegor Reznikoff in het oude contemplatieve repertoire. Daarbij werd voornamelijk gewerkt aan klankresonantie in heel het lichaam, het zingen en beluisteren van boventonen, en de intonatie volgens de natuurlijke intervallen. Deze middag zal er vooral aandacht zijn voor het woord wat in beweging komt in een melodie. We werken in de verschillende modi met hun eigen karakteristieke proporties. De principes zijn eenvoudig en puur.

 

Wij streven er ook naar om op die middag afspraken te maken tot het vormen van een groep zangers om de vespers te gaan vieren op de vooravond van de eerste zondag van het nieuwe kerkelijke jaar (het A-jaar).

 

Zangervaring is niet nodig. Ook toehoorders zijn van harte welkom.

Als bijdrage in de kosten voor de zangmiddag vragen we € 5,- p.p. bij binnenkomst te voldoen.

 

Het nieuwe Antiphonale Romanum zal die middag voor de prijs van € 35,- verkrijgbaar zijn (normale prijs € 41,-.)

Aanmelden: parochiecentrum Petrus en Paulus info@parochie-petrusenpaulus.nl en via 013-4670580

Voor verdere informatie zie onze website www.parochie-petrusenpaulus.nl > activiteiten > vespers.

Niet gecategoriseerd