Marktplaats open kerk

De Roerom als medeorganisator

Gastvrijheid in parochies en gemeenten anno 2010

Een spannend onderwerp in politiek en kerk is het thema ‘gastvrijheid’. Wie nodig je wel of niet uit? Wie laat je wel of niet toe tot jouw omgeving, tot de plaats en de ruimte waar jij je thuisvoelt. Wie laat je wel of niet dichtbij komen en delen in jouw leven en geloof?
Het thema speelt bij de vorming van een nieuw kabinet in het overleg over de immigratie van mensen uit het buitenland, het thema speelt in de katholieke kerk als bv. een pastoor meent aan homo’s de deelname aan de  communie te kunnen verbieden, maar ook als een pastor van Vietnamese komaf, moeilijk voet aan de grond krijgt. Zo krijgt gastvrijheid welhaast een problematische klank.

8 oktober
Maar dat hoeft niet zo te zijn. Veel kerken van protestantse of katholieke huize, zullen desgevraagd stellen dat zij de gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan. Ook in religies als het Jodendom en de Islam is de gastvrijheid een hoge verplichting die in verband wordt gebracht met de godsrelatie van de gelovigen.De stichting ‘Leve de kerk’ en ons eigen blad ‘De Roerom’ organiseren daarom een op 8 oktober in Utrecht een landelijke ontmoetingsdag -in de speelse vorm van een markt op gezet-  om gemeenten en parochies te stimuleren elkaar te vertellen over hun ervaringen met gastvrijheid.

Gastvrijheid – gevarieerd
Iedere vakantieganger weet dat gastvrijheid een steeds wisselende kleur krijgt naar gelang de streek wat je bent, naar gelang je jezelf als gast gedraagt. Ik herinner me dat ik eens neerstreek op het terras van een typisch Oostenrijks Gasthaus. Na een lange reis even uitpuffend, bestelden we een verfrissing maar op tafel stond al heerlijk huisgebakken brood en een vaatje zout. Erbij een fraai vormgegeven kaartje met de toelichting: gasten die hier neerstrijken wordt brood en zout aangeboden als teken van hartelijk welkom!

Time Out
Uit de contacten die Leve de Kerk en De Roerom hebben weten zij hoe de gastvrijheid in de ene kerk inderdaad anders kan aanvoelen dan in een andere, maar daarom niet minder gemeend en niet minder hartelijk is.Tegelijk weten ze dat het enthousiasme waarmee een parochie ooit begon aan het uitbouwen van dat gastvrije karakter, het ook wel eens zwaar te verduren heeft en kan vastlopen. Om die impasse te overwinnen publiceerde ‘Leve de Kerk’ eerder ‘Time Out’ een hulpmiddel om de gastvrijheid van je eigen kerk weer nieuwe spankracht te geven. Samen met de Mariënburgvereniging zijn er in het land al verschillende bijeenkomsten geweest die nieuwe inspiratie opleverden.

Landelijke Ontmoetingsdag
De landelijke ontmoetingsdag kan een mooie aanvulling zijn. Een tiental gemeenten en parochies hebben zich bereid verklaard om aan elkaar en de overige bezoekers te vertellen over hun ‘succesverhalen’. Rond welke activiteiten hebben zij het karakter van een open en gastvrije kerk meer en meer vorm kunnen geven? Hoe overwonnen zíj problemen? Waar staan ze nu en hoe kijken ze naar de toekomst? 

Frater Andreasparochie – Tilburg
Een van die parochies die zich presenteert is de Frater Andreaspärochie in Tilburg. Zij zeggen over zichzelf:“Wij houden onze parochianen niet binnen, maar laten ze op adem komen. We rusten ze toe om weer op pad te gaan, om hun eigen weg te gaan. Het is de functie van de kerk, om een herberg te zijn waar je af en toe vertoeft. Wonen doe je elders. We gaan om met God en met elkaar. Er wordt geloofd, gevierd, gediend en geleerd. Als wij door het raam van de herberg naar binnen kijken zien wij onze parochie Frater Andreas. Parochie Frater Andreas is een parochie die weet wat er in de wijk, de stad en de wereld speelt. Parochie Frater Andreas is een gemeenschap van katholieken, die met en voor elkaar leven en dat ook doen met anders-gezinden. En omgekeerd. De bewoners kennen en respecteren elkaar”. 
Emmen
Een van de protestantse gemeenten die hun verhaal vertellen is de Grote Kerk – wijkgemeente in Emmen.’Wij zien het als onze opdracht een open geloofsgemeenschap te zijn, die welbewust de geest van onze cultuur en samenleving ernstig neemt, in vertrouwen zoekt naar de Geest van de Eeuwige, zoals overgeleverd in de oeroude verhalen, symbolen en rituelen, en daarmee het publieke domein in gaat.We brengen dat in praktijk samenwerkend met een onafhankelijke stichting ‘Grote Kerk Cultureel’. Zo wordt het mogelijk ons kerkgebouw gastvrij te exploiteren, met het gehele jaar door wisselende exposities, tientallen concerten, Bachcantate-vespervieringen, speciale kerkdiensten bij activiteiten van de Emmense samenleving, actuele lezingen, vier middagen in de week gedurende het gehele jaar een geopende kerk, en een veel bezochte stiltehoek. We typeren ons graag als een kerk waar je je jas mag aanhouden, ma.w. Waar je mag zijn en voelen zoals je bent!”. 

Het voert te ver alle deelnemers te typeren, maar die zijn op hun websites te vinden.u kunt ze zelf  vinden als u naar hun websites gaat. Op de website van Leve de Kerk vindt u meer informatie. 

 

Kort en goed
Belangstellende parochianen, gemeenteleden, bestuurders en pastores zijn welkom op de markt op vrijdag 8 oktober 2010, van 13.30 tot 17.30 uur. Johannescentrum, Moezeldreef 400, Utrecht.Entree vrij, wel is het noodzakelijk u aan te melden, graag per email bij: Jan Roest, secrecretaris leve de kerk
Graag tot ziens in Utrecht!

Bart Verreijt ( voorzitter De Roerom, bestuurslid Leve de Kerk)

Niet gecategoriseerd