Zijne Heiligheid verraden

Gerard Kessels is een van de vaste columnisten van het Limburgs Dagblad en De Limburger. Hij was zo vriendelijk om de column die hij daarin deze week schreef ook ter beschikking te stellen van De Roerom.

Lang geleden schreef de Franse koning Philips de Schone een brief aan de paus die hij begon met: ‘Uwe eerbiedwaardige Stompzinnigheid’. Deze aanhef hoor je nauwelijks nog. Veel gebruikelijker tegenwoordig is  ‘Heiligheid’ of ‘Heilige Vader’.

Hoe dan ook, de Heilige Vader had een beroerde Pinksteren. Zijn persoonlijke butler heeft een reeks documenten zo onder zijn neus vandaan gebietst en aan een journalist gegeven. Die heeft daar een boek van gemaakt met als titel, jawel,  Zijne Heiligheid. Heftig spul, deze Vatileaks. Een bommetje onder de Sint Pieter. Zijne Heiligheid is een verhaal van machtsstrijd, corruptie en mismanagement. De geur die er uit opstijgt roept geen associaties op met wierook.

De paus zit er maar mee; hij vertrouwde die butler blind. De man is opgepakt en zucht in de kerkers van het Vaticaan. Als hij geen vergiffenis krijgt, kan hij dertig jaar krijgen. En de directeur van de Vaticaanse bank is onmiddellijk ontslagen. Hij zou miljoenen onhandig hebben witgewassen. Het witwassen van zielen gaat ze in Rome beter af.

Trieste zaak. Een kardinaal wilde troost bieden en zei dat de paus net zo is verraden als Jezus ruim 2000 jaar geleden. Jezus kwam echter sterk terug. Of de paus dat lukt is nog maar de vraag. Hij is 85 inmiddels en zulke teleurstellingen gaan je niet in je mijter zitten. In zijn Pinkstertoespraak hekelde hij de toenemende agressie en het groeiende egoïsme. Zo heeft Zijne Heiligheid, ook buiten de muren van het Vaticaan, nog werk zat.

Gerard Kessels

Deze column verscheen eerder deze ween in Het Limburgs Dagblad en De Limburger

Niet gecategoriseerd