Wandelen van Maria naar Sint Anna

Pelgrimswandeling van Tienray naar de Annakapel te Blitterswijck op donderdag 26 juli a.s.

 

Op donderdag 26 juli a.s., feestdag van de heilige Anna, wordt om 10.15 uur in de parochiekerk van O.L.Vrouw van Lourdes aan de Kerkstraat in Tienray de pelgrimszegen gegeven voor een 6 km lange wandeling naar de St.Annakapel in Blitterswijck.

Daar is omstreeks 12.00 uur een bezinningsmoment, waarna er een rustpauze volgt in de nabij gelegen forellenkwekerij ‘Keijzersberg’. Om 13.30 uur begint via een andere route een eveneens 6 km lange wandeling terug naar Tienray, waar de pelgrims rond 15.00 uur zullen aankomen.

 

Meedoen aan deze wandeling, georganiseerd door de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden, is gratis, al wordt een vrije gave op prijs gesteld. Opgave vooraf is niet nodig: om 10.15 uur aanwezig zijn in de kerk van Tienray is voldoende.

 

 

Het Noord-Limburgse Blitterswijck kent sinds het begin van de 16e eeuw een bijzondere Anna-verering. Tussen 1509 en 1514 stichtten Dirk, heer van Blitterswijck, en zijn echtgenote Jutta van Appeltern aan de westrand van het dorp een kapel ter ere van Sint Anna. In 1635, tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de kapel verwoest door plunderende soldaten. Volgens overlevering bleef het houten beeldje van Anna-te-Drieën op wonderlijke wijze gespaard. Anna draagt Maria op de rechterarm, terwijl Maria het kindje Jezus op schoot heeft. Het beeld is nog altijd in bezit van de parochie.

Enkele jaren later, in 1638, werd de kapel weer herbouwd. Door de eeuwen heen kwamen op 26 juli, haar feestdag, veel mensen naar Blitterswijck om in de kapel te bidden. Op deze dag werd ook de Sint Anna- of kleine kermis gevierd.

Omdat deze kapel te bouwvallig was geworden, werd in 1833 een nieuwe kapel gebouwd in de nuchtere waterstaatsstijl die toen gebruikelijk was.

 

De startplaats van deze pelgrimswandeling, Tienray in de gemeente Meerlo-Wanssum, kan men ook een pelgrimsoord noemen.  Deze plaats kende al vanaf de 15e eeuw een kapel van ‘O.L. Vrouw, Troosteres der bedrukten’, en vanaf het midden van de 18e eeuw werd Tienray het doel van grote processiebedevaarten.

Maar op den duur kwam er in Tienray een tweede Mariaverering op gang: ‘O.L. Vrouw van Lourdes’ werd daar in 1875 geïntroduceerd en de devotie tot Maria onder deze titel kende spoedig een grote bloei. Voor de Eerste Wereldoorlog kwamen ook veel Duitsers de Maria van Lourdes vereren. Vanaf 1960 liep de belangstelling voor Tienray als ‘Klein Lourdes’ terug, al kreeg de Mariaverering in de jaren tachtig een impuls door de herbouw van een traditionele Lourdesgrot in de kerk. Tot op vandaag vinden de twee Mariavereringen naast elkaar plaats in dezelfde kerk, al staat de verering van ‘O.L. Vrouw Troosteres der Bedrukten’ in de schaduw van die van ‘O.L. Vrouw van Lourdes’.

 

Tienray is goed met openbaar vervoer bereikbaar. Vóór de kerk stopt Veoliabus lijn 29 (vertrek station Venray: 09:47 u; aankomst Tienray: 10:03 u).

Niet gecategoriseerd