Verharding in kerk VS

We denken wel eens dat alleen de Nederlandse bisschoppen proberen te klok terug te zetten en dwingend en dreigend hun macht uitoefenen. Dit bericht van het Independant Catholic News in de VS, laat zien dat deze terugtocht van Vaticanum II ook op andere plaatsen te vinden is.

Pastor Bill Rowe, die 18 jaar pastoor was van de St.Marykerk in Mount Carmel in Illinois is met onmiddellijke ingang door zijn bisschop ontslagen. Pastor ( Rowe, 72 jr) is tevens geschorst uit de priesterlijke bediening wat betekent dat hij niet langer in het openbaar mag voorgaan,  in de eucharistie, bij huwelijken of uitvaarten voorganger te zijn, of dopen.

Lees meer

Wat is de reden voor deze krasse bisschoppelijke maatregel? In het begin van dit kerkelijk jaar werd in de Engelstalige landen een nieuwe vertaling van het altaarmissaal ingevoerd en verplicht gesteld. Door velen werd deze vertaling gezien als een stap terug. 
Pastor Rowe heeft zijn bisschop laten weten, dat hij –zoals hij al lang deed- gebeden en teksten niet  altijd letterlijk zal uitspreken maar ze zodanig in eigen woorden zou gieten dat de gelovigen konden begrijpen wat er gezegd werd en meer bij de vieringen betrokken konden zijn. Bisschoppelijke waarschuwingen konden de pastor niet tot andere gedachten brengen.

De deken van het dekenaat waartoe de parochie van St.Mary behoort heeft zich solidair verklaard met pastor Rowe en is als deken afgetreden. Meer dan 1500 mensen tekenden een petitie aan de bisschop om zijn beslissing te herzien. Ook werd er een protestdemonstratie gehouden voor het bisschoppelijke kantoor. Tot op heden zonder resultaat. Het bisdom wilde tegenover de pers niet verder op de zaak ingaan.

Een lid van de Amerikaanse Nationale Raad voor liturgie wilde het volgende kwijt aan de pers: “Veel priesters zijn de 65 gepasseerd, als de kerkelijke autoriteiten er nu mee gaan beginnen om op een dergelijke manier te controleren hoe deze priesters voorgaan in de eucharistie, zullen ze tot de ontdekking komen dat velen van hen zich niet houden een de letterlijke voorgeschreven woorden in mis en dat is met name het geval sinds de introductie van het nieuw missaal.
Deze werkwijze komt op mij over als een farizeëische manier van doen. Het is teleurstellend te moeten denken dat de bisschop luistert naar een klein aantal parochianen die in het geheim pastor Rowe hebben aangegeven. Een weinig verheugdende boodschap aan een clerus die toch al onder grote druk staat.”


Lees de petitie aan de bisschop

bron: Independant Catholic News, een door journalisten opgezette website om dagelijks katholiek nieuws te verspreiden. 

http://www.geloofsgemeenschaptzand.nl/images/bill%20rowe.jpg

Niet gecategoriseerd