Stand van zaken G8 Rome

Met een knipoog naar de grote wereldmachten wordt de bijeenkomst die paus Franciscus heeft bijeengeroepen van 8 kardinalen van over de hele wereld, wel eens G8 genoemd. Van 1 tm 3 oktober vergaderen zij.
Pater Lombardi.sj, de directeur van het Vaticaans Perscentrum praatte gisteren de journalisten bij over de stand van zaken.

De dagen beginnen met een geconcelebreerde eucharistieviering door de paus en de kardinalen in de kapel van Domus Martha om 7 uur ‘s ochtends.

De paus begon de eerste vergadering met een inleiding over de visie op de Kerk van Vaticanum II. De paus wilde zo een werkklimaat neerzetten dat zich niet zo beperken tot de organisatie maar ook de bredere spirituele en theologische context zou meenemen . Zo sprak Franciscus over de zending van de Kerk, de verhouding tussen de Kerk als geheel en de plaatselijke kerken (bisdommen), de collegialiteit tussen de bisschoppen, de Kerk en de armen en de rol van de leek.

Ieder van de acht kardinalen kreeg vervolgens het woord en gaf een samenvatting van de informatie die hij bij de voorbereiding van deze dagen had verzameld en gaf tevens aan wat de belangrijkste thema’s zouden moeten zijn voor het werk van de Kardinalenraad.

Het grootste deel van de bijeenkomst op 1 oktober was gewijd aan de bisschoppen Synode die periodiek bij elkaar komt om de paus te adviseren over speciale onderwerpen. Franciscus heeft al aangegeven dat hij de Bisschoppensynode wil omvormen tot een permanente adviesraad. Hij heeft trouwens onlangs een nieuwe secretaris-generaal voor deze Bisschoppensynode benoemd.

Een belangrijk thema op deze bijeenkomsten zal ook zijn de pastorale zorg voor gezin en familie.

Volgens de directeur van de Persdienst van het Vaticaan, pater Lombardi sj, neemt paus Franciscus actief deel aan de besprekingen en heeft hij de bijeenkomsten van het Apostolisch paleis laten verplaatsen naar een vergaderzaal het Domus Sacta Martha.

De deelnemers aan deze Raad van Kardinalen zijn allereerst door de paus gekozen om hun ervaringen en kennis op het vlak van kerk en samenleving in hun regio, ze vertegenwoordigen hun regio niet, ze geven hun inbreng op persoonlijke titel.

De voertaal die gehanteerd wordt is Italiaans.

Niet gecategoriseerd