Paus zet Curiehervorming door

Paus Franciscus heeft een nieuw secretariaat in het leven geroepen: Het Economisch Secretariaat. Kardinaal Spell van Sydney, Australië, zal als kardinaal Prefect aan het hoofd staan van dit secretariaat. 
Dit secretariaat zal de bevoegdheid hebben om rekening en verantwoording te vragen van alle afdelingen van de Curie en de Vaticaanse Staat en ook de financiële supervisie voeren. Het is te vergelijken met een ministerie van Financiën.

Kardinaal Pell is rechtstreeks aan de paus verantwoording schuldig en niet zoals tot nu toe gebruikelijk via het Staatssecretariaat, dat de sluis was via welke alles naar de paus ging.

Het ziet er dus naar uit dat paus Franciscus de poging die zijn voorganger Johannes Paulus in 1967 ondernam, en die mislukte, opnieuw en nu doeltreffend ter hand wil nemen. 

Heeft Pell betere perspectieven dan zijn voorgangers? 

Zeer belangrijk is dat Pell rechtstreeks aan de paus rapporteert, daarmee heeft hij in de Curiekringen een hoger status dan anderen voor hem.

Pell staat bekend als iemand die er niet voor terugschrikt om zijn autoriteit in te zetten. In Australië heeft hij al laten zien dat hij een gevreesd opponent is voor mensen die hem dwarsbomen. Hij is lid van de Kardinalenraad die paus Franciscus vorig jaar instelde en die in deze maand weer bij elkaar was. Pell zit op de juiste plaats om veranderingen in de toekomst te bevorderen.

Het nieuwe secretariaat zal werken volgens de moderne inzichten en heeft grotere bevoegdheden dan eerdere commissie of instellingen op dit vlak in het Vaticaan.
Het nieuwe secretariaat, en dat is een belangrijke vernieuwing, is volledig onafhankelijk van het Staatssecretariaat en hoeft dus niet, zoals tot nu toe te dealen met diplomaten over financiële zaken, integendeel het secretariaat heeft de bevoegdheid aan het Staatssecretariaat financieel beleid op te leggen en de boeken in te zien. Dat is tot nu toe ongehoord.

 

Er blijven ook nog wat zaken onduidelijk.
Hoe zal de staf van Pell zijn samengesteld, zal hij die met competente mensen weten te bezetten? Dan zal hij toch op zoek moeten buiten het Vaticaan en (dure) leken moeten zien aan te trekken.

Tot nu toe wordt gezegd dat Pell zijn functie vanuit Sidney zal uitoefenen, als dat zo blijft is de kans dat hij zal slagen klein, maar wie weet dat dit slechts een overgangsidee is.

In ieder geval laat paus Franciscus zien dat hij verder wil gaan dan kosmetische aanpassingen maar echt een nieuwe aanpak voorstaat, er liggen nu nieuwe kansen.

Bron: National Catholic Reporter en The Vatican Insider

Niet gecategoriseerd