Bewegingen in celibaatskwestie?

Het Engelse tijdschrift The Tablet meldde, begin april,  dat paus Franciscus een privé-audiëntie heeft gegeven aan bisschop Erwin Kräutler, bisschop van Xingu, een plaats in het Braziliaanse regenwoud. Natuurlijk kwam het thema ‘milieu’ aan de orde, dat heeft sterke interesse van Franciscus en waarschijnlijk zal hij er zijn volgende encycliek overr schrijven. Verder kwam aan de orde de wijze waarop de oorspronkelijke bevolking van landen als Brazilië wordt behandeld. De bisschop bracht de paus ook onder ogen zoals hij het noemde ‘het priestertekort, zo groot om er de hoop bij te verliezen’.

bisschoppenconferentie
De paus gaf te kennen open te staan voor oplossingen van dit probleem en merkte op dat hij ook niet alles kan regelen in de kerk en dat hij op dit terrein beslissende initiatieven verwacht van bisschoppenconferenties.
De paus spoorde de bisschoppen aan om ‘corajudos’ dapper te zijn in het nemen van initiatieven en met hervormingsvoorstellen te komen die aan Rome kunnen worden voorgelegd. Bisschop Kraütler gaf als zijn indruk van zijn gesprek met de paus dat hier openingen liggen in de richting van wijding van gehuwde mannen, de zgn. viri probati. De laatste jaren, al onder paus Benedictus komt dit thema steeds meer naar voren uit de kring van bisschoppen. Eerder liet de Braziliaanse kardinaal Hummes weten: ‘Het celibaat is een een kerkelijke leefregel, geen dogma van de kerk… Het is zeker dat de meerderheid van de apostelen getrouwd was. Dat zijn gegevens waarmee de kerk in onze tijd rekening mee moet houden…’ Ook kardinaal Scola van Venetië heeft dit thema aangesneden in 2005, bij de Synode over de Eucharistie.

er zijn al gehuwde katholieke priesters

In verschillende landen is het gegeven van de gehuwde katholieke priester niet vreemd meer. Dat speelt mn.in die situaties waarin gehuwden tot priester werden gewijd die eerder Anglicaanse, Lutherse kerk  of Oosters Orthodoxe ambtsdragers waren en in eenheid met de kerk van Rome wilde leven. Ook in ons land kennen we enkele voorbeelden van voormalige predikanten die priester werden en uiteraard getrouwd bleven.

en de vrouwen ?

Niet iedereen is even blij met deze ontwikkelingen. Met name uit de kringen die voorstander zijn van de wijding van vrouwen, leeft de vrees dat de wijding van viri probati gebruikt zou kunnen worden om het gesprek over de wijding van vrouwen, waarvan paus Franciscus zich tot nu toe een tegenstander heeft betoond, verder te verhinderen.

Niet gecategoriseerd