Zorgzame kerk

Inspirerend kerkelijk nieuws uit Oegstgeest. (bron PKN)

Welke rol nemen we als kerk in de ‘participatiesamenleving?’ Dat vraagt de Protestantse Gemeente Oegstgeest zich af en daarom besloot zij pilot te worden in het project Zorgzame Kerk.

In de zorg ligt de nadruk steeds meer op de eigen kracht van burgers en hun sociaal netwerk. Hoe kijken we vanuit de kerk tegen deze ‘participatiesamenleving’ aan, en welke rol nemen we daarbij in?  Omdat de Protestantse Gemeente Oegstgeest  zich zeer betrokken voelt bij deze vragen, besloot de diaconie pilot te worden in het project Zorgzame Kerk.

Onlangs tekende de voorzitter van de diaconie namens de protestantse gemeente in Oegstgeest het contract om pilot te worden voor het project Zorgmaatje – deelproject van ‘Zorgzame Kerk’. Een uitgelezen kans om de verbinding tussen kerk en zorg gestalte te geven.

Het komende half jaar zullen contacten worden gelegd met zorgorganisaties. Samen wordt gekeken hoe zorgafhankelijke mensen en hun mantelzorgers, in contact gebracht kunnen worden met een zorgmaatje. Daarna zullen daadwerkelijk de contacten met zorgmaatjes gelegd worden. Een spannende uitdaging, waarbij een gemeenteadviseur ondersteuning biedt.

In Oegstgeest participeren ook andere kerkgenootschappen in het project Zorgmaatje.

Zorgzame Kerk is een project van de Protestantse Kerk en Kerk in Actie. Er wordt nog gezocht naar lokale kerken die zich willen opwerpen als pilotgemeente. Een gemeente die meedoet aan dit project, kan kiezen voor een van de vier mogelijkheden die Zorgzame Kerk biedt. Zij dienen dan als ‘proef’ voor andere kerken, en krijgen professionele ondersteuning, waar toerusting van vrijwilligers deel van uitmaakt.

Meer informatie: www.kerkinactie.nl/zorgzamekerk

Niet gecategoriseerd