God en seks door Frank Bosman

Eén van de speerpunten van de Nacht van de Theologie (20 juni a.s.) is de presentatie van een theologisch pamflet. Dit jaar gaat dat over God en seks, geschreven door cultuurtheoloog Frank G. Bosman. Op een terras in de binnenstad van Den Bosch sprak ik met hem over seks, God en theologie.

Waarom werd jij gevraagd?

De commissie vond het een aardig idee dat een oud-winnaar het pamflet schrijft voor een nieuwe Nacht. En aangezien ik de eerst was (in 2011) mocht ik het pamflet schrijven. Ik vind het een hele eer.

Maar dat is toch niet de enige reden?

Nee, dat is waar. Ik ben al heel lang bezig met het onderwerp ‘religie en seksualiteit’. En toen bleek dat het thema van de Nacht 2015 zou gaan over ‘de naakte waarheid’, lag het misschien voor de hand om mij te vragen.

Je pamflet gaat over seks. Je interviewde voor Katholiek.nl porno-actrice Bobbi Eden. Je durft…. Waarom ben je zo gefascineerd door seks?

(Buldert van het lachen) Wie niet? Iedereen is toch gefascineerd door seks en erotiek? Het is het begin van al het menselijk leven. Jij en ik zijn er gekomen omdat onze ouders een leuke avond met elkaar wilden beleven. Nou dat is gelukt, mag je wel zeggen.

Ik hoop dat je interesse toch wat verder reikt dan de eerste de beste Playboy-column?

Dat mag ik wel hopen. Volgens mij gaat de christelijke traditie uitermate moeizaam om met seksualiteit, lichamelijkheid en vrouwelijkheid. Dit Sexualpessimismus zit heel diep in onze collectieve traditie. Een soort collectieve bleuheid, die eigenlijk nergens voor nodig is. We moeten daar nu eens vanaf.

Lang leve de lol? Er zitten toch ook veel negatieve kanten aan seks. Is het niet terecht dat de kerk daar aandacht voor vraagt?

Natuurlijk zitten er zwarte zijden aan seksualiteit, zoals verkrachting of mensenhandel in de prostitutie. Dat zie ik ook. Maar daar gaat mijn pamflet slechts ten dele over. Geen gesomber, maar vrolijke lijfelijkheid.

Je hebt het in je pamflet over naaktheid als ingang voor jouw theologie van de erotiek. Leg dat eens uit.

Er zijn twee soorten naaktheid: een goede en een slechte naaktheid. Goede naaktheid hoort bij goede erotiek. Vrijende partners geven zich letterlijk en figuurlijk bloot. Ze schamen zich niet voor zichzelf of elkaar. Ze genieten alleen maar. Deze blootheid hoeft niet bedekt te worden, hoewel ik me best kan voorstellen dat stelletjes toch graag even de gordijnen dicht doen. Erotiek en intimiteit horen immers ook bij elkaar.

En slechte naaktheid?

Slechte naaktheid is afgedwongen naaktheid. Iemand wordt tegen zijn wil uitgekleed, verkocht, gedwongen. Het is een naaktheid waar je een doekje voor wilt doen en waarvoor je je hoofd afwendt. Uit schaamte, ja. Maar ook omdat je vindt dat waardigheid gediend kan zijn met even je ogen sluiten. Naaktheid die genomen wordt, is beestachtig. Naaktheid die gegeven wordt, is een goddelijk geschenk.

Waarom noem je je pamflet een kleine theologie?

Een pamflet is een klein boekje, waarin je quick & dirty je punt moet maken, zonder al te veel te moeten letten op nuances of uitweidingen. Tevens wil ik ermee zeggen dat dit pamflet niet het uiteindelijke woord zal spreken. Het is een bijdrage aan de discussie, die al veel langer loopt. Bescheidenheid dus.

Ben je niet bang voor weerstand uit kerkelijke hoek? Of voor spot uit meer seculiere hoek? Komt weer zo’n moraalridder die zegt hoe je moet vrijen.

Daar ben ik niet bang voor. Dat gaat namelijk gebeuren van beide kanten. Christenen kunnen mij straks verketteren omdat ik wel heel vrij over seks en God spreek. En seculiere critici zullen opmerken: wat moeten wij met een boek over seks en God als we niet eens in die God van jou geloven? Ik hoop echter beide groepen te bereiken. Ik denk dat iedereen er aan toe is om af en toe dieper na te denken over erotiek en seks.

*Frank G. Bosman, God houdt van seks. Kleine theologie van de erotiek, Ten Have: Utrecht (2015), € 4,99, verschijnt in juni 2015. Zie http://frankgbosman.wordpress.com/boeken/god-houdt-van-seks/ *

(foto: Flickr/arhadetrult)

bron: katholiek.nl

Niet gecategoriseerd