Waarom hij wel en ik niet?

vraagt paus Franciscus zich af.

De paus heeft het vurige verlangen om het jubileumjaar van de barmhartigheid, niet alleen gevierd zal worden achter de tralies maar dat een delegatie van gevangenen aanwezig zou zijn op het Sint Pietersplein.

Of het haalbaar is, is de vraag, maar het pauselijke verlangen is een feit. Op die manier wil de paus aan de gevangenen een boodschap van hoop brengen.
Dit zei aartsbisschop Rino Fisichella, de president van de Pauselijke Raad voor de Nieuwe Evangelisatie, die de paus helpt om het bijzondere Heilig Jaar van de Barmhartigheid te organiseren. De ontvangst van de gevangenen zou dan op 6 november a.s. kunnen plaatsvinden. Een en ander past in een serie initiatieven die paus Franciscus al in gang gezet heeft en getuigt van bijzondere aandacht die ook andere pausen aan de gevangenen in Rome hebben besteed. 

Het zou niet de eerste keer zijn dat gevangen aanwezig waren op het Sint Pietersplein. Tijdens een audiëntie op 7 maart jl. was een kleine delegatie gevangenen uit Padua aanwezig met leden van de beweging Communio e Libaratione. 

Paus Franciscus zelf heeft, sinds hij aantrad als bisschop van Rome, Witte Donderdag al twee keer gevierd een gevangenis: in 2013 in de Casa del Marmo gevangenis, een jongerendetentiecentrum  en dit jaar in de Rebibbia gevangenis.

De paus heeft wel eens verteld dat hij in Buenos Aires telefooncontact had met gevangenen en dat hij daarmee voortging toen hij al paus was. Bij Franciscus kwam dan dikwijls de vraag op: waarom is hij daar en ik niet? Waarom is hij gevallen en ik niet? We delen toch dezelfde zwakheid…?
Franciscus realiseert zich ook de Petrus in Rome gevangen heeft gezeten.

Bron: Andrea Tornielli, La Stampa

Niet gecategoriseerd