Laatste etappe van de paus in Amerika

‘Ga nooit slapen met ruzie’

Kranten schreven:

Paus Franciscus heeft zijn bezoek aan de Verenigde Staten zondag afgesloten met een grote openluchtmis in Philadelphia. Voor een publiek van honderdduizenden toeschouwers riep hij op tot eenheid en benadrukte hij het belang van familieliefde. Hij zei dat iedereen moeten openstaan voor ‘wonderen van de liefde’.

Mensen van over de hele wereld waren naar Philadelphia afgereisd om de mis bij te wonen. Zo was er een gezin dat met de auto uit Argentinië was gekomen. Paus Franciscus zei tegen hen: ‘Zijn jullie de familie uit Buenos Aires? Jullie zijn gek.’

De 78-jarige Argentijnse paus ontmoette eerder op de dag slachtoffers van seksueel kindermisbruik, onder wie slachtoffers van misbruik gepleegd door rooms-katholieke geestelijken. Hij zei dat ‘God huilt’ voor hun lijden en hij zich blijft inzetten voor de bestraffing van de daders.

Sceptische reacties
Slachtofferorganisaties in de VS reageerden enigszins sceptisch. Meerdere slachtoffers lieten weten dat ze hopen dat paus Franciscus zijn woorden ook omzet in daden.

De paus was zes dagen op bezoek in de VS. Het was zijn eerste keer. Hij is zondagavond teruggevlogen naar Rome.

Frans Wijnands tekent hierbij aan:

In zijn toespraak zei de paus o.a.:
‘Het is alleszeggend dat de Zoon van God op aarde kwam in de warme geborgenheid van een gezin. Wat is er mooier dan te kunnen zeggen: we zijn familie? Het gezin, familie is een bron van leven, van hoop. Een volk dat zich niet druk maakt over grootouders en kinderen is een volk zonder toekomst’.

Op de slotdagen van zijn tiendaagse reis door Cuba en langs de oostkust van de Verenigde Staten zagen en hoorden tienduizenden gelovigen in Philadelphia paus Franciscus zoals hij sinds zijn aantreden bekend is: als de meelevende pastor die de taal van de mensen spreekt. Niet van papier, want hij legde de kant-en-klare-speech opzij en sprak spontaan over de grote waarde van het gezin. ‘Hoewel het perfecte gezin niet bestaat kan de liefde alles overwinnen. Alle moeilijkheden, ruzies, conflicten. Natuurlijk is het soms lastig in het gezin. Er wordt soms met borden gesmeten, kinderen bezorgen je hoofdpijn om nog maar niet te spreken van schoonmoeders. Maar ik wil jullie aanraden om elke dag in vrede af te sluiten. Ga nooit slapen met ruzie’.   

Grootouders, ouders, kinderen die op hun beurt ouders, grootouders worden, enzovoorts: het levende bewijs van hoop maar niet op een eilandje: ‘Wat God van ons vraagt is om ook op de deur van andere families te kloppen om met elkaar te delen in de liefde voor God en voor elkaar’. Om verantwoordelijkheid te nemen. Om als leken-missionarissen de vreugdevolle Boodschap van het Evangelie uit te dragen.

Philadelphia was bewust de laatste etappe voor de paus. Omdat daar de 8ste Wereldgezinsdagen werden gehouden. Een meer-jaarlijks wereldomspannend evenement voor rooms-katholieken. Dit keer als een soort van opstap naar de bisschoppensynode, volgende maand in Rome met als thema ‘de roeping en de missie van het gezin in de kerk en de moderne wereld’.

In Philadelphina luisterde de paus naar de getuigenissen van zes jonge en oude(re) echtparen uit Australië, Jordanië, Nigeria, Oekraïne, Argentinië en New York. Getuigenissen van moeilijkheden, liefde en geluk. Inhakend op hun belevenissen benadrukte de paus mede de onschatbare rol van de vrouw in de christelijke gemeenschap. Een honderd procent pastorale afsluiting van een gedenkwaardige pausreis. 

Frans Wijnands

Niet gecategoriseerd