God in Nederland, nieuw onderzoek

Het onderzoek God in Nederland 2016 bevestigt de krimp van de christelijke kerken. Opmerkelijk is dat zelfs het aandeel Nederlanders dat met spiritualiteit bezig is daalt. 

In de nieuwsbrief van de Dominicanen vonden we een aantal reacties, oa. van Erik Borgman:

‘Verleden heb je, toekomst kun je krijgen’

Erik Borgman o.p.

Erik Borgman o.p.

‘De beste evaluatie van het nieuwe God in Nederland-onderzoek staat wat mij betreft in het voorwoord van godsdienstsocioloog Joep de Hart. Het is zelfs de titel van zijn bijdrage geworden: “Verleden heb je, toekomst kun je krijgen”.

De Hart, werkzaam bij het Sociale en Culturele Planbureau, werkte in 2006 mee aan de vorige editie van God in Nederland. Hij heeft vaker zijn verbazing uitgesproken over de gretigheid waarmee de media steeds weer dezelfde boodschap van dit soort onderzoeken brengen: minder, minder, minder. Minder gelovigen, die minder geloven en daar minder betekenis aan ontlenen voor de rest van hun leven.

Dit wijst op het verdwijnen van een bepaalde vorm van religiositeit: met een massa-aanhang, een duidelijk samenhangende visie en een duidelijk invloed op de algemene cultuur. Dit verdwijnen, verdampen of zoals het in deze editie genoemd wordt ‘wijken’ van een bepaald christendom gaat voort. Maar dat zegt weinig over de toekomst.

Die toekomst van het christendom in Nederland vraagt creativiteit, vooral van degenen die zich geroepen weten tot voorgangers. Er worden nieuwe vormen gevraagd die mensen in staat stellen hun actuele ervaringen te begrijpen en het hedendaagse leven richting te geven. Daar is ruimte voor. Maar zien en voelen wij deze ruimte ook? Weten we haar te benutten? Het is, als Orde van de Prediking, wel onze zending.’

Lees het volledige artikel in de Dominicaanse Nieuwbrief.

 

 

Niet gecategoriseerd