Studiecommissie “Vrouwen in het diaconaat”opgericht.

Paus Franciscus heeft deze week de commissie over vrouwelijke diakens officieel opgericht. Hij had dat al op 12 mei aangekondigd. De oprichting gebeurt op vraag van de Internationale Unie van Hogere oversten van Vrouwelijke Religieuzen (UISG). Tegelijk heeft de paus de twaalf leden van de commissie, onder wie verschillende zusters en vrouwelijke theologen, aangesteld.

De commissie wordt geleid door de jezuïet Luis Francisco Ladaria Ferrer sj, de secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer. Ook de Belgische professor Bernard Pottier sj.  wordt lid van de commissie. De commissie heeft geen Nederlandse leden.

Het ambt van diaken is een van de wijdingsambten in de vroegchristelijke Kerk. Een diaken mag in de eucharistieviering het evangelie lezen en preken, catechese geven, de doop toedienen en kerkelijke getuige zijn bij een huwelijk. Daarnaast kan een diaken ook een parochie leiden als een priester niet beschikbaar is.

De commissie krijgt de opdracht om een onderzoek in te stellen naar het diaconaat voor vrouwen in de vroege Kerk. Het is niet haar opdracht om de mogelijke toelating van vrouwen tot het diaconaat te onderzoeken. Paus Franciscus zei eerder al dat verschillende pausen de wijding van vrouwen tot priester hebben uitgesloten. Hij zei toen ook dat vrouwen in die tijd voor zover hij weet niet tot diaken werden gewijd op de manier waarop wij de wijding vandaag verstaan. Maar het is goed dat er een commissie komt die daarover opheldering brengt.

Volgens tegenstanders van de wijding van vrouwelijke diakens zou niets nog de wijding van vrouwen tot priester kunnen tegenhouden als ze tot diaken kunnen gewijd worden.

bron: Radio Vaticaan

 

Niet gecategoriseerd