Nieuw investeringsfonds voor aanpak armoede en klimaatverandering

door Rob de Lange FD
Dat is de uitkomst van een besloten bijeenkomt deze week van bijna drie dagen binnen de muren van het zwaar beveiligde Vaticaan, waar het Financieel Dagblad bij aanwezig was. Het is voor het eerst dat het Vaticaan ­samenwerking zoekt met buitenlandse beleggers.

Met behulp van private fondsen wil de kerk haast maken met de uitvoering van de tweede encycliek Laudato si uit 2015. Daarin neemt de paus in scherpe bewoordingen stelling tegen klimaatverandering en pleit hij voor een minder consumptieve levensstijl. Daarnaast heeft hij in het pauselijk schrijven aangekondigd zich te willen richten op de bestrijding van armoede en jeugdwerkloosheid.
Onder de Nederlandse deelnemers waren veel ‘usual suspects’ uit de wereld van investeerders met een maatschappelijk doel, onder meer van Triodos Bank en ontwikkelingsbank FMO. Maar ook vertegenwoordigers van grootbanken zoals Rabo, vermogensbeheerders en familiefondsen waren aanwezig.

Doorslaggevend was de inbreng van enkele grote Amerikaanse investeerders met een portefeuille van vele miljarden. Zij hebben zich onder de ter plekke bedachte naam ‘global network of impact investment leaders’, bereid getoond een ‘wezenlijk deel van hun vermogen’ in het nieuwe fonds te stoppen.
In ruil daarvoor vragen zij de steun van het Vaticaan voor de gekozen projecten. Ze zijn ervan overtuigd dat het goedkeurende stempel uit Rome veel extra investeerders zal aantrekken. Ook hopen ze op de medewerking van lokale bisdommen om projecten sneller onder de aandacht van de bevolking te brengen.
De conferentie vond plaats in de Academia Scientiarium, het in de tuinen van het Vaticaan gelegen ontmoetingscentrum voor internationale topwetenschappers. Gastheer was de Ghanese kardinaal Peter Turkson, sinds kort verantwoordelijk voor ‘de Dienst voor de Integrale Menselijke Ontwikkeling’, een soort superministerie binnen de rooms-katholieke kerk.
Turkson legde in zijn slotwoord uit dat de kerk ‘nieuwe wegen zoekt’ bij de bestrijding van armoede en klimaatverandering en nodigde de investeerders nadrukkelijk uit ‘samen met het Vaticaan deze zoektocht verder aan te gaan’. De komende maanden wordt in kleiner verband nadere invulling gegeven aan het initiatief.

Niet iedereen verliet even tevreden de zaal. Sommige beleggers zeiden het teleurstellend te vinden dat de kerk niet heeft toegezegd zelf een deel van het vermogen in te zetten. Een Amerikaanse investeerder vond dit nog een brug te ver: ‘Ik hoef het geld van de paus niet. Misschien is dat in een later stadium mogelijk. Het merk paus Franciscus is op dit moment voor mij voldoende. De bijbel is “on the market”.’ Zijn — eveneens Amerikaanse — collega ziet mogelijkheden om van het ­Vaticaan ‘de grootste start-up ter wereld te maken’.

Niet gecategoriseerd