Oudste druk van Stille Nacht ontdekt

Kort voor de herdenking van de tweehonderdste verjaardag van de eerste uitvoering van het kerstlied Stille Nacht, Heilige Nacht, werd de oudste gedrukte versie van dat lied bij toeval in een antiekwinkel in Wenen ontdekt. De Oostenrijkse priester en dichter Joseph Mohr, een onderpastoor van het bergdorp Mariapfarr in Salzburg, schreef in 1816 een gedicht dat de tekst werd van het lied. Dat gedicht werd door de dorpsleraar en organist Franz Xaver Gruber op muziek gezet.

Het kerstlied werd op de kerstavond van 1818 in de Sint-Niklaaskerk van Oberndorf voor het eerst uitgevoerd.

Het kende daarna een enorme verspreiding over Europa en wereldwijd en is inmiddels uitgegroeid tot het populairste kerstlied.

Kostbare vondst

Voorzitter Michael Neureiter van de Stille Nachtvereniging, de organisator van het herdenkingsjaar in 2018 voor de streek van Salzburg, Tirol en Beieren, is in de wolken over de vondst. De bundel uit Wenen bevat vier bijzonder mooie kerstliederen. Het vierde is Stille Nacht, Heilige Nacht.  Vooral de aanwijzingen voor de uitvoering van het kerstlied zijn interessant. We ontdekten dat deze bundel bij de drukker Joseph Greis in Steyr werd gedrukt. Hij was in het begin van de negentiende eeuw de eigenaar van een drukkerij en opende in 1824 de allereerste boekhandel in dezelfde stad. Hij overleed in 1835 op 62-jarige leeftijd.  

Herdenkingsjaar 2018

Michael Neureiter van de Stille Nachtvereniging kondigt aan dat de voorbereiding voor het herdenkingsjaar volop bezig zijn. Wij organiseren de komende maanden enkele opleidingen voor gidsen uit de hele wereld en medewerkers van de toeristische diensten uit de grensstreek van Tirol en Beieren. Daarin brengen wij de belangrijkste weetjes en kennis bij over deze kerstklassieker, zijn ontstaan, zijn oorsprong en zijn boodschap. Het is de bedoeling om tegen 2018 allerhande activiteiten, tentoonstellingen en manifestaties te organiseren. In Mariapfarr en Oberndorf worden standbeelden opgericht die het ontstaan van het kerstlied herdenken. Het hoogtepunt van de herdenking is de uitvoering van het legendarische kerstlied op de vooravond van 25 december 2018.

Bron: Kathpress.at

Informatie over het herdenkingsjaar van Stille Nacht, op de website van de Stille Nacht Gesellschaf

In dit huis in Steyr werd Stille Nacht voor het eerst gedrukt © Stille Nacht Gesellschaf
In dit huis in Steyr werd Stille Nacht voor het eerst gedrukt © Stille Nacht Gesellschaf

Niet gecategoriseerd