Spijtbetuiging van de Rwandese katholieke Kerk

De genocide heeft aan 500.000 tot 1 miljoen mensen het leven gekost © endgenocide.org
De genocide heeft aan 500.000 tot 1 miljoen mensen het leven gekost © endgenocide.org

De Rwandese katholieke Kerk betuigde op het einde van het Jaar van Barmhartigheid na 22 jaar haar spijt voor haar rol bij de genocide in Rwanda. De katholieke Kerk en kerkleiding was als dusdanig niet actief betrokken bij de planning en de uitvoering van de genocide. Maar zij kan niet blind blijven voor de vaststelling dat sommige katholieke leken en zelfs priesters een actieve rol hebben gespeeld.  Bij de genocide werden naar schatting 500.000 tot 1 miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s in een periode van 100 dagen, van 6 april tot half juli 1994, vermoord.

Philippe Rukamba, de bisschop van Butare en voorzitter van de Rwandese bisschoppen verduidelijkt: Wij weten dat leden van de Kerk een rol hebben gespeeld bij de volkerenmoord, mensen hebben gedood en hun bezittingen hebben geplunderd. Maar wij erkennen niet dat de Kerk als dusdanig bij de genocide een rol heeft gespeeld. De bisschop sprak zijn spijt uit over alle gelovigen die destijds op een of andere manier waren betrokken bij de genocide.

Jean-Damascene Bizimana, van de Commissie voor de Genocide in Rwanda, en slachtoffers van de genocide begroeten de uitspraken als een belangrijke stap omdat de Rwandese kerk steeds elke betrokkenheid bij de genocide heeft ontkend. Met deze spijtbetuiging maakt zij haar houding ten aanzien van de genocide eindelijk voor iedereen duidelijk, zegt Jean-Damascene Bizimana.

Bron: Kathpress.at

 

Niet gecategoriseerd