8 maart – Symposium ‘Eenzaamheid en Zingeving’

kbo-web2

Het is niet meer zo eenvoudig om je gelovig staande te houden in onze tijd. En religieuze twijfel kan makkelijk leiden tot innerlijke kilte. Kan de K van KBO nog inspireren?

In onze moderne westerse samenleving hebben zich de laatste decennia fundamentele veranderingen voorgedaan. Geloof in een Schepper-God lijkt onderuit gehaald door de opmars van wetenschap en industrialisatie. Tegelijk staan onderlinge banden, gemeenschapsleven en het gevoel van samenzijn onder druk.

Religieuze vertwijfeling

Individualisering en vereenzaming  brengen ook een toenemende innerlijke leegte met zich mee. Het organiserende  KBO schrijft in haar uitnodiging:

Door de ontgoddelijking van de werkelijkheid wordt het ook in ons innerlijk steeds kouder. Binnenin ons is geleidelijk aan een bestaanskilte ontstaan, een soort religieuze vertwijfeling. Bestaat er nog wel enige absolute waarheid, vragen we ons af, als we de waarheid niet eens kunnen kennen? Kan er dan nog wel een God bestaan? Moeten we niet allen atheïsten worden, als we tenminste ons gezonde verstand nog serieus willen nemen?

De manieren om met deze twijfel om te gaan zijn echter bredere dan vaak wordt gedacht: De bekende godsdienstfilosoof en theoloog Taede Smedes zegt hierover bijvoorbeeld: “Nee, ik ben geen atheïst. Ik zie me liever als een ‘post-theïst’, iemand die het traditionele theïstische geloof achter zich heeft gelaten, die het theïsme achterhaald vindt, maar niet de religie als zodanig”.

Eenzaamheid

Eenzaamheid is uiteindelijk ook een zingevingsprobleem. We zijn niet meer in staat ons leven betekenis te geven, behalve dan dat we het materieel maar zo goed mogelijk moeten hebben. We vluchten in activiteit, in drukke werkzaamheden, in ‘druk…druk…druk..’ om onszelf een beetje te verdoven en niet aan het levenseinde te hoeven denken.

Met deze toestand van afgescheiden zijn van het bovennatuurlijke, een toestand van existentiële ofwel bestaanseenzaamheid, zijn wij niet echt gelukkig.

Wat moeten we dan met die K van KBO? Kan daar enig antwoord vanuit gaan? De werkgroep Identiteit & Zingeving van KBO-Brabant wil hier in de vorm van een boeiend symposium, aandacht voor vragen.

Op 8 maart – internationale vrouwendag –  zijn twee gezaghebbende vrouwelijke hoogleraren  uitgenodigd: prof. dr. Manuela Kalsky, hoogleraar  theologie en deskundige op het gebied van moderne zingeving, en prof. dr. Anja Machielse, hoogleraar filosofie en deskundige op het gebied van eenzaamheidsproblematiek en sociale kwetsbaarheid bij ouderen. Zij gaan op een toegankelijke en uitnodigende manier met elkaar en met u in gesprek. Dagvoorzitter is drs. Hans Pijnaker.

Waar, wanneer, voor wie?

Het symposium is op woensdag 8 maart 2017 in Cultureel Centrum de Schakel, Kerkstraat 104, 5126 GD in Gilze (tel. 0161-452009). De dag is niet alleen bedoeld voor leden van KBO-Brabant. Ook belangstellenden van buiten zijn van harte welkom.

manuela-kalsky-webanja-machielse-web

 
 
 
 
 
 
 

Aanmelding en kosten

De deelnamekosten zijn 20 euro per persoon, inclusief lunch. Het symposium duurt van 10.00 u. (zaal open vanaf 9.30 u.) tot 15.15 uur. Aanmelden kan tot 1 maart 2017 door een e-mail te sturen naar info@kbo-brabant.nl onder vermelding van ‘aanmelding symposium’.  Vermeld in de e-mail uw naam, adres en telefoonnummer en het aantal personen. Aanmelden kan ook door te bellen naar: 073- 644 40 66. Uiterlijk in februari ontvangt u per e-mail een definitieve bevestiging met daarin de betaalinformatie.

 

 

Niet gecategoriseerd