Trappisten bouwen duurzaam klooster op Schiermonnikoog

Nederlandse trappisten stellen vanaf morgen woensdag drie dagen lang hun plannen voor de bouw van een nieuw klooster op het eiland Schiermonnikoogaan aan de plaatselijke gemeenschap voor. Zo hopen ze een breed draagvlak te creëren voor de terugkeer na 400 jaar, naar hun wortels op het Waddeneiland.

Het nieuwe klooster wordt gesticht vanuit de trappistenabdij Sion in Diepenveen. Die abdij was veel te groot voor het handjevol resterende monniken. De trappistenabdij was oorspronkelijk bedoeld voor 75 bewoners, maar de gemeenschap telt er nog slechts een tiental. Bovendien was het onderhoud van de gebouwen veel te duur geworden. De monniken kozen voor een gewaagd toekomstplan: terugkeren naar het Waddeneiland, waar cisterciënzers al in de 12e eeuw een dijk aanlegden en een nieuw klooster bouwden in Schier.

De trappisten hopen dat hun toekomstige klooster op deze uitzonderlijke locatie unieke aantrekkingskracht kan uitoefenen op een nieuwe generatie en jonge mannen werft voor het kloosterleven. Peter Thissen, zaakvoerder

Kleinschalig, duurzaam klooster

Enkele monniken uit Diepenveen vestigden zich al eind 2015 op Schiermonnikoog in een woonhuis in het dorp. Intussen kregen ze steun van het gemeentebestuur voor de bouw van een nieuw modern en kleinschalig klooster, dat een extra troef betekent voor het toerisme en de aantrekkingskracht van het eiland.

De trappisten kiezen voor een afgelegen plek om herkenbaar te zijn als klooster en om zichtbaar te leven als monnik. De 5 monniken van de trappistengemeenschap van Schiermonnikoog kondigen het op hun website zo aan: Wij willen onze levenswijze op een eigentijdse manier vorm geven in een nieuw gebouw en om nieuwe monniken aan te trekken. Met een natuurvriendelijk en duurzaam klooster – waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technieken waaronder zonnepanelen – hopen we de waarde van Schiermonnikoog te versterken, ten voordele van natuur, stilte, waddeneilanders en gasten.

Eigentijdse spiritualiteit en levenswijze

De monniken streven ernaar zelfvoorzienend te zijn. Zo bestaan plannen voor de productie van kaas in samenwerking met de plaatselijke boeren. Die samenwerking is nodig omdat de monniken er op die locatie geen eigen veestapel op na mogen houden.

Wij willen een teruggetrokken leven leiden van rust, stilte en gebed met een eigentijdse vorm van spiritualiteit en een levenswijze die nieuwe generaties aanspreekt. Iedereen die zich wil aansluiten is welkom, getuigt een van de monniken aan onze redactie.

Meer info over de monniken in Schiermonnikoog

Niet gecategoriseerd