Congregatie voor Geloofsleer vroeg aanpassing van exhortatie

Medewerkers van de Congregatie voor de Geloofsleer hebben vóór de publicatie van Amoris Laetitia (De vreugde van de liefde), de postynodale apostolische exhortatie over de liefde in het gezin, een hele reeks aanpassingen en correcties voorgesteld. Die suggesties werden evenwel niet geaccepteerd en het document verscheen ongewijzigd. Dat schrijft National Catholic Register.

De apostolische postsynodale exhortatie is de neerslag van 2 bisschoppensynodes over huwelijk en gezin, in oktober 2014 en oktober 2015. Het document kwam onder vuur te liggen toen 4 als conservatief bekend staande  kardinalen in een publiek gemaakte open brief paus Franciscus om verduidelijking vroegen. Afgelopen zondag nog bestempelde kardinaal Gerhard Müller, de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, in een interview met de Italiaanse nieuwszender TG24 van Mediaset de vijf vragen (of dubia) van de vier kardinalen als ongehoord. Bovendien, voegde hij eraan toe, zijn de richtlijnen van de exhortatie voor uitzonderlijke gevallen met betrekking tot gescheiden en burgerlijk hertrouwde katholieken voldoende duidelijk. Amoris Laetitia vormt absoluut geen gevaar voor het geloof. 

 

Edward Pentin schrijft in National Catholic Register, op basis van informatie van functionarissen in Rome, dat medewerkers van de Congregatie voor de Geloofsleer vele, vele correcties hadden ingediend. Niet een ervan werd aanvaard. De Franse Vaticanwatcher Jean-Marie Guénois had vorig jaar al in Le Figaro geschreven dat er 20 pagina’s met aanvullingen en correcties waren ingediend voor de publicatie van de  apostolische exhortatie.

Bron: Catholic World News/AP

De Nederlandse vertaling van Amoris Laetitia © Licap
De Nederlandse vertaling van Amoris Laetitia © Licap

Niet gecategoriseerd