Volgelingen van Geert Wilders zijn een doorsnee van de bevolking

 

door Pieter Anko de Vries

Tussen de aanhangers van de PVV zitten evenveel vrouwen als mannen. Bovendien wordt Wilders gevolgd door veel middelbaar en hoger opgeleiden. Dat beeld komt naar voren in het boek Kwaad. Nederlanders over immigranten van journalist Joost Niemöller, in het verleden onder meer redacteur van het tijdschrift HP De Tijd en De Groene Amsterdammer.

Niemöller heeft 31 Nederlanders geïnterviewd die konden vertellen over hun zorgen over de immigratie en de manier waarop ons land zich zoals hij dat noemt ‘omvormt’. Dat omvormen heeft volgens hem en de mensen die hij aan het woord laat nogal wat negatieve gevolgen. Ze blijken last te hebben van moskeeën, Ze houden niet van vrouwen met hoofddoekjes op straat (die er steeds meer komen) en ze verfoeien joden- en homohaat. De groep mensen die aan het woord komt is jong, oud, man, vrouw, hoog- en laagopgeleid, hetero, homo en afkomstig uit het hele land.

Valse naam

Wat steeds terug komt in de verhalen van de mensen die worden geïnterviewd is hun angst om voor hun mening uit te komen. Ze vrezen zelfs dat ze hun baan verliezen als ze openbaar zouden maken dat ze op Wilders stemmen. Daarom wordt een groot deel van hen onder een valse naam opgevoerd.

Het boek heeft een merkwaardig effect op de lezer. Hoofdstukken lang worden mensen opgevoerd die zich ergeren aan verschillende gevolgen van de immigratie. Het is opvallend dat mensen tegenover Niemöller helemaal mogen leeglopen, zonder dat hij nagaat of datgene wat wordt beweerd wel klopt. Bijvoorbeeld over hoe een moslima in een studentenhuis komt wonen, waarna de wasmachine kapot gaat en het altijd begon te stinken naar lamsvlees. Want die moslima kwam uit het Rifgebergte en wist niet hoe ze met een wasmachine moest omgaan.

Bij mij thuis gaat ook wel eens een wasmachine stuk. Kan het niet zijn dat het ding gewoon af was? Wasmachines in studentenhuizen zijn vaak oud en niet van de beste kwaliteit. Dat weet ik uit ervaring. Maar zo’n voor de hand liggende vraag wordt niet gesteld. Het hele boek laat zich lezen als een opsomming van vooroordelen. Wat is er bijvoorbeeld mis met de geur van lamsvlees? In een Hollands kwaliteitsrestaurant worden lamskoteletten vaak als delicatesse geserveerd. Een beetje doorvragen zou een heel ander licht hebben geworpen op de motieven van degenen die zijn geïnterviewd.

Anekdotisch

Geert Wilders heeft het eerste exemplaar van het boek in ontvangst genomen. Dat is een veeg teken. Hij leent zich meestal niet voor aanwezigheid bij dit soort gebeurtenissen. Maar Wilders zal geen problemen hebben met het feit dat de bewijsvoering anekdotisch en dun is. In het boek wordt de zogenaamde stem des volks gemeld, maar het is natuurlijk niet de stem van het volk, het valse argument waarop populisten zich beroepen. Drie kwart van de Nederlanders stemt niet op Wilders, dus hij vertegenwoordigt ‘het volk’ niet.

Iets dergelijks geldt voor het laatste hoofdstuk van het boek. Hierin worden wetenschappelijke onderzoeken besproken over hoe Nederlanders denken over immigratie. Vanaf de eerste alinea wordt al duidelijk dat onwelgevallige onderzoeken worden afgedaan als ‘links ingestoken’ en dat studies die min of meer zijn stelling onderschrijven door Niemöller worden geprezen.

Kwaad. Nederlanders over immigrantenen. Joost Niemöller. Uitgeverij Van Praag, 199,99 euro

 

bron: hetgoedeleven.com

Niet gecategoriseerd