Europese kerken protesteren tegen Koranlezing in Aya Sofia

De Conferentie van Europese Kerken (CEK)reageert ontgoocheld en geschokt op de door de Turkse overheid georganiseerde Koranlezing in de Aya Sofia, een voormalige Byzantijnse kerk. De lezing in het voormalige kerkgebouw dat nu een museum is, vlak voor het einde van de ramadan, werd live op de Turkse openbare televisie uitgezonden. De Turkse minister van Religieuze Aangelegenheden Mehmet Görmez was bij het evenement aanwezig.

Politieke propaganda en kaakslag

Een van de belangrijkste heiligdommen ter wereld is voor politieke doeleinden misbruikt, reageert de CEK in een gemeenschappelijke verklaring namens Europese kerkleiders. Duizend jaar lang was de Aya Sofia het centrum van het orthodoxe christendom, tot het gebouw een moskee werd. Tot vandaag stond het gebouw, dat in 1934 door de stichter van de Turkse republiek Kemal Atatürk in een museum werd omgevormd, symbool voor het ideaal van de godsdienstvrijheid in het moderne Turkije.

Ook de Griekse regering reageert ontzet op de gebeurtenis, die als een openlijke provocatie voor de christenen wordt bestempeld. De Turkse regering probeert het werelderfgoed van de Aya Sofia in een moskee te veranderen. Dat gebeurt uitgerekend op het moment dat de dialoog tussen de godsdiensten zo noodzakelijk is. De internationale gemeenschap kan dit niet onverschillig laten gebeuren.

In juni 2016 werd al eens een eerste keer uit de Koran voorgelezen in de Aya Sofia. Maar dat werd toen als een eerder symbolische actie beschouwd. De nieuwe Koranlezing en de openlijke ondersteuning daarvan door de Turkse overheid wordt algemeen beschouwd als het startschot om van het schitterende en historisch belangrijke gebouw opnieuw een moskee te maken.

Bron: CEK/Kathpress.at

De Aya Sofia © Istanbul hotels
De Aya Sofia © Istanbul hotels

Niet gecategoriseerd