Pauselijke universiteit organiseert uniek congres

Honderden miljoenen kinderen riskeren seksuele intimidatie via internet

– door Frans Wijnands –

De waardigheid van kinderen en minderjarigen is op internet doorlopend in gevaar: trolling, cyber-bullying, sextortion (seksuele afpersing), cyber grooming. Dat soort gevaren. Het Kinderbeschermingscentrum aan de pauselijke universiteit Gregoriana in Rome vindt het daarom de allerhoogste tijd om kinderen daar beter tegen te gaan beschermen. De directeur van dat centrum, de Jezuïet Hans Zollner heeft – met instemming van het Vaticaan en met medewerking van het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek – een driedaags internationaal congres georganiseerd dat afgelopen week in Rome plaats vond. 

Kind-waardigheid in de digitale wereld’, is de titel van het congres waar niet alleen de bedreigingen van het internet (eens te meer) in kaart zullen worden gebracht, maar waar ook gezocht wordt naar effectieve beschermingsmaatregelen.

 

Het siert de rk-kerk dat het op de bres klimt voor kwetsbare minderjarigen ‘die zich niet bewust zijn van, of geen rekening houden met de risico’s die ze op het internet lopen’, aldus pater Hans Zollner. Maar cynici zullen bij het goedbedoelde initiatief ongetwijfeld de kanttekening maken dat de kerk zich weliswaar terecht bezorgd toont over de gevaren op internet, maar nog steeds te weinig rigoreus optreedt in eigen gelederen; tegen geestelijken die zich aan jongeren vergrijpen.

 

Het internet is een bedreiging voor naar schatting 800 miljoen kinderen en minderjarigen die er gebruik van maken. Een wereldwijd probleem dat een wereldwijde aanpak vereist, aldus de organisatoren van het congres. Wetenschappers, bestuurders en politici, UNICEF, de media, hulpverleners, opsporingsdeskundigen, maar ook providers zitten drie dagen bijeen. Alles bij elkaar zo’n 150 uitgenodigden uit de hele wereld. Heel opvallend is dat ook vertegenwoordigers van grote providers, zoals Microsoft, Facebook en Google, aanwezig zijn.

Zollner erkent dat het Gregoriana-congres het zoveelste is in een reeks van debat-bijeenkomsten in de wereld waar de gevaren van het internet voor jeugdigen ter sprake komen. Maar het unieke van dit congres is dat de op naam uitgenodigde deelnemers uit alle geledingen van de samenleving komen en dat het probleem dus ook van alle kanten gelijktijdig belicht kan worden. Aan het eind van de bijeenkomst ontvangt paus Franciscus de deelnemers in een speciale audiëntie en dan krijgt hij de resultaten van het congres, samengevat in een ‘Verklaring over de waardigheid van minderjarigen in de digitale wereld’.

franswijnands@telenet.be

 

Voor een interview met pater Zollner (in het Duits) klik hier

voor de toespraak die de paus hield tot de deelnemers, klik hier (engels)

Niet gecategoriseerd