Speciale aandacht voor Josquin des Prez op Festival Oude Muziek

 

Er zijn meerdere redenen voor de keuze van het thema, laat de organisatie weten. De muziek van 14de en de 15ste eeuw en met name onder de vier Bourgondische hertogen is onderbelicht, terwijl die kunstminnende hoven toch de bakermat waren van de Frans-Vlaamse meerstemmigheid. “Onbeminde” 15de-eeuwers als Grenon, Tapissier en Vide worden nu opnieuw in het zonnetje gezet.

Speciale aandacht is er voor Josquin des Prez (ca. 1450-1521). Deze Henegouwse componist bepaalde volgens het festival de muzikale agenda in het Europa van rond 1500 en had een persoonlijke bewonderaar in Maarten Luther. Een groot deel van Josquins oeuvre bestaat uit religieuze muziek zoals, missen en motetten.

“De aandacht voor deze componist komt er niet toevallig: het oeuvre van Josquin werd tweemaal integraal uitgegeven door de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis, die dit jaar 150 wordt. Dat feest vieren we samen”, aldus het festival.

 

“De aandacht voor deze componist komt er niet toevallig: het oeuvre van Josquin werd tweemaal integraal uitgegeven door de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis, die dit jaar 150 wordt. Dat feest vieren we samen”, aldus het festival.

Het festival telt vele tientallen concerten en heeft plaats op verschillende locaties, waarvan TivoliVredenburg de belangrijkste is. Speciale ambassadeurs zijn in de opmaat naar het evenement bezig om meer publiek beneden de 35 jaar te trekken, via internet en met bijvoorbeeld aantrekkelijk geprijsde strippenkaarten.

Niet gecategoriseerd