Priester geschokt door verdrinkingsdood transmigrant

 

Priester Fernand Maréchal (70) (foto) uit de Belgische havenstad Zeebrugge kreeg in mei samen met zijn vrijwilligersgroep de Damiaanprijs voor hun inzet voor vluchtelingen die naar Groot-Brittannië willen. Het nieuws over de Irakees grijpt hem hard aan. “Ik vreesde al jaren dat er ooit eens een dodelijk ongeval zou gebeuren met transmigranten op de Noordzee. Voor zover ik weet, was dat nog niet eerder gebeurd, maar nu is er een man op heel tragische wijze verdronken op zee”, vertelt hij in het Vlaamse radioprogramma De wereld vandaag.

Maréchal liet vorige week nog een arts van Dokters van de Wereld, zelf een ervaren zeiler, naar Zeebrugge komen om bij de vluchtelingen het gebruik van bootjes te ontraden. “Hij heeft aan een groep transmigranten uitgelegd hoe gevaarlijk de Noordzee en het Kanaal wel zijn voor mensen die geen verstand hebben van zeilen of varen.”

Volgens de priester verkeren vele vluchtelingen in Zeebrugge in de veronderstelling dat ze maar twee opties hebben: Engeland bereiken of sterven.

Voor zijn werk voor de transmigranten krijgt de Zeebrugse priester geregeld doodsbedreigingen. “Wat me écht beangstigt, is dat op sociale media het plan vorm krijgt onder een groep bewoners om in groep naar de kerk af te zakken en er op de vuist te gaan met de migranten die we hier te eten geven. Dit dreigt echt volledig uit de hand te lopen”, zei hij eerder tegenover de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

bron: kro.nl

Niet gecategoriseerd