Jezus volgen – Nieuw (postuum) boek van Henri Nouwen

 

Door Erik Borgman 

Henri Jozef Machiel Nouwen (1931-1996) was een priester van het aartsbisdom Utrecht die vanaf 1965 vrijwel permanent in de Verenigde Staten woonde en werkte. Hij was een academicus, maar werd wereldberoemd als spiritueel schrijver. Zijn boeken zijn zo bekend dat je niet lang op het christelijk erf kunt rondlopen zonder hem tegen te komen. In het jaar van zijn dood schreef hij korte stukjes voor het dagblad Trouw, waarvan zijn nogal veeleisende vader desgevraagd zuinigjes liet weten dat “de ene beter was dan de andere”.

Big deal

Ook ik heb lang niet kunnen ontdekken wat nu de big deal was van het werk van Nouwen. Ik vond zijn meditaties in Trouw nogal conventioneel. Wel las ik als student met waardering zijn boek The Wounded Healer (1972), onlangs eindelijk in het Nederlands vertaald als De gewonde heler. In een tijd dat pastoraat steeds meer een vak werd, beschreef Nouwen het werk van een pastor als dat van een kwetsbare en gekwetste mens, die in naam van de kwetsbare en gekwetste God die zich in Jezus geopenbaard heeft, andere kwetsbare en gekwetste mensen nabij is. Al werd ik het niet, zo kon ik mij wel voorstellen pastor te zijn.

lees het volledige artikel op: www.debezieling.nl

———————————-

Henri Nouwen, Following Jesus: Finding our Way Home in an Age of Anxiety, edited by Gabrielle Earnshaw, London: SPCK 2019, € 21,-.

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie over de Henri Nouwen-lezing door Erik Borgman (zaterdag 23 november, Janskerk, Utrecht): Zie HIER.

Niet gecategoriseerd