Hulpbisschop/pastoor gelooft in revitalisering

Everard de Jong is hulpbisschop van het bisdom Roermond. Sinds kort is hij ook pastoor in Maastricht-Oost. In een nieuwjaarsinterview met de Limburgse omroep L1 zegt hij te geloven in de revitalisering van het parochieleven.

Op de vraag of hij de vijf kerken in Maastricht-Oost weer vol krijgt, antwoordt monseigneur De Jong: “Vol weet ik niet, maar voller dan nu, dat weet ik zeker; daar gaan we voor.”

Het komt er volgens hem op aan een nieuwe taal te vinden om de mensen van nu te vertellen over de liefde van God. “De behoefte aan zingeving is nog nooit zo groot geweest”, zegt De Jong. Kerken bieden bij uitsteken gelegenheid en ruimte om de mensen een uitweg te bieden “uit de normale sfeer van je draaimolen”.

Toen de nieuwe bisschop van Roermond, mgr. Harrie Smeets, aan zijn hulpbisschop vroeg of hij nog wensen had, gaf De Jong aan terug te willen naar de academische wereld. Ooit was hij studentenpastor in Maastricht. Bovendien wilde hij weer contact met de wereld van de gewone gelovigen. Zijn wensen werden ingewilligd. Voor de helft van zijn tijd mag hij nu in Maastricht als basispastor en als opbouwwerker aan de slag. Dat laatste houdt in dat hij in de Limburgse hoofdstad gaat onderzoeken hoe de wereld van geloof in dialoog kan treden met die van de wetenschap. Hij denkt aan de oprichting van een speciaal centrum, “toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is”. De Jong hoopt dat daardoor “blokkades” kunnen worden opgeheven van mensen die onterecht veronderstellen dat de katholieke godsdienst niet met wetenschap te verenigen is.

Bekijk het L1-interview >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *