Nadenken over ‘geënsceneerde’ dood

Op 31 januari komen wetenschappers, zorgprofessionals en andere geïnteresseerden samen op de Radboud Universiteit Nijmegen om van gedachten te wisselen over ‘De geënsceneerde dood’.

De Nijmeegde religiewetenschapper Hans Schilderman vond het de hoogste tijd worden voor een symposium over de dood. Door vergrijzing en debatten rond euthanasie, maar ook door een nieuwe spirituele zoektocht “leeft de dood in Nederland”. Toch verbaast Schilderman zich over de grote aandacht bij het publiek voor zijn symposium: “Bijna 350 mensen hebben zich al aangemeld, drie keer zoveel als in voorgaande jaren.”

‘De geënsceneerde dood’, zo noemt Schilderman het fenomeen dat de hedendaagse mens steeds meer greep wil krijgen op zijn eigen sterven.

Op het symposium komen talloze voorbeelden van dit fenomeen voorbij. “Denk bijvoorbeeld aan medische ingrepen als palliatieve zorg of klinische technieken om de dood juist uit te stellen. Maar we gaan het ook hebben over suïcide of wetgeving rond het voltooid leven”, zegt hij op RU.nl.

Het klinkt als zware kost, maar volgens Schilderman zit er ook een positieve kant aan het verhaal en is het ook een belangrijke ontwikkeling: “We hebben behoefte aan nieuwe zingeving en nieuwe rituelen rond de dood. Een deel van de mensen heeft afscheid genomen van de grote (religieuze) verhalen rond de dood. Vroeger was de priester in charge, daarna de arts, nu zijn de individuele mensen dat. Het is belangrijk om daar met elkaar op te reflecteren.”

bron: kro-ncrv
beeld: ©

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *