Nieuwe rituelen rond de dood

In Kerkrade is vanaf dinsdag een tentoonstelling te zien over hedendaagse vormgeving rond de dood: ‘(Re)design Death’ in het Cube design museum. Er zijn circa vijftig ontwerpen te bekijken die een rol kunnen spelen bij de voorbereiding op dood, afscheid, uitvaart, rouw en eeuwig leven.

Steeds meer mensen kiezen vanwege de ontkerkelijking voor een minder traditionele uitvaart. Sjeng Schellinx denkt dat er misschien belangstelling is voor een zit-lig-kist, waarin de overledene wordt opgebaard als in een luie (leun)stoel. Het duo Citelli en Bretzel toont de ‘Capsula Mundi’, een biologisch afbreekbare, ei-vormige capsule waarin de dode wordt geplaatst. Op het graf kan daaruit een boom groeien.

Vertrekken
Elke seconde sterven er op de wereld twee mensen. Niek Audenaerd ging daar vanuit bij zijn werk ‘Departures’, waarop al die ‘vertrekkende’ mensen worden aangekondigd als vluchten van vliegtuigen. Omdat er aan de dood niet te ontsnappen valt, is een beetje voorbereiding nooit voor niks, dacht Frank Kolkman. Hij bedacht ‘Outrospectre’, een soort bijna-doodervaring door middel van virtual reality.

Zwart
Het in Nederland lang traditionele zwart bij rouw verliest terrein, ook doordat andere culturen bij verdriet juist voor wit kiezen. Marije Vogelzang ontwierp nog in de afgelopen eeuw al een volledige witte maaltijd voor een uitvaart: zelfs het eten was wit. Voor de tentoonstelling ontwierp ze een nieuwe versie van de witte maaltijd, waarbij nu ook duurzaamheid en diervriendelijkheid zijn meegenomen.

Eeuwig leven
Tien ontwerpers gingen verder speciaal voor de tentoonstelling aan de slag met hun antwoord op de vraag “Wil je eeuwig leven?”. Het publiek kan de eerste twee weken kiezen, de drie winnaars worden de hele expositie lang getoond, tot en met 24 januari.

bron: kro-ncrv/katholiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *