Paus: toekomstige diplomaten een jaar stage in de missie

Paus Franciscus voert nu uit wat hij bij de afsluiting van de Amazone Synode al aankondigde: in de opleiding tot diplomaat van het Vaticaan wordt een missionair stagejaar opgenomen. De paus heeft dit besluit meegedeeld in een brief van 11 februari aan aartsbisschop Joseph Marino, de president van de Pauselijke Diplomatieke Academie.


De paus schrijft daarin o.m. ,, Ik ben ervan overtuigd dat een dergelijke ervaring nuttig kan zijn voor alle jonge mensen die zich voorbereiden op het priesterschap, maar vooral voor degenen die in de toekomst als vertegenwoordigers van de Heilige Stoel geroepen zijn.” Hij citeert uit een toespraak uit 2015 tot de pauselijke diplomaten: ,,De zending die je ooit zult vervullen, zal je over de hele wereld brengen. Naar Europa dat zo dringend wakker geschud moet worden, naar Afrika, dat verlangt naar verzoening; naar Latijns-Amerika, dat hongerig is naar voedsel en innerlijkheid; naar Noord-Amerika, waar men hoopt de wortels van een identiteit te herontdekken die niet door uitsluiting wordt bepaald, naar Azië en Oceanië, waar het de uitdaging is om zuurdesem in een diaspora te worden en een dialoog aan te gaan met de vele traditionele culturen. “

In zijn huidige brief voegt Franciscus nog toe: ,,Om positief te reageren op de groeiende uitdagingen voor de kerk en de wereld, is het noodzakelijk dat toekomstige diplomaten van de Heilige Stoel meer krijgen dan goede priesterlijke en pastorale trainingen op het vlak van pastoraal en diplomatie. Ze moeten ook persoonlijke missionaire ervaringen opdoen buiten het eigen bisdom door een jaar deel te gaan nemen aan de dagelijkse evangelisatie in de missiebisdommen ”.
Het besluit van de paus wordt van kracht komende september voor het studiejaar 2020-2021.

bron: Vatican News door Stefanie Stahlhofen – Vaticaanstad
beeld:© Vatican Media, de paus spreekt de diplomatieke dienst toe (2015)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *