Extra intentie in Goede Vrijdag-liturgie

De Congregatie van de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten heeft onlangs twee nieuwe rituele teksten gepubliceerd: een misformulier bij een pandemie en een extra voorbede in de liturgie van het Lijden en Sterven van de Heer op Goede Vrijdag.

De Congregatie wil dat de diocesane bisschoppen aan het universele gebed (de voorbede) van Goede Vrijdag een speciale intentie toevoegen voor hen die vanwege COVID-19 in nood verkeren, voor hen die aan de ziekte lijden en voor hen die eraan zijn doodgegaan.

De Nationale Raad voor Liturgie heeft voor de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland officiële vertalingen van de extra teksten voor de Goede Vrijdag-teksten ter beschikking gesteld. Het betreft een algemeen woord als inleiding op de voorbede als geheel en de speciale intentie, die ná de tiende intentie uitgesproken wordt. (Zie hier >>)

Op Goede Vrijdag wordt de Liturgie van het Lijden en Sterven van de Heer gevierd. Dit is geen eucharistieviering, maar een woord-en gebedsdienst. Tussen de voordracht van het lezen van de Johannes-Passie en de Kruisverering wordt een reeks van tien (dit jaar dus elf) intenties met bijbehorende gebeden uitgesproken. Goede Vrijdag valt dit jaar op 10 april.

De ‘Mis ten tijde van pandemie’ bevat teksten waarin gebeden wordt om heil, zegen en kracht. Dit misformulier, zo bepaalt de Congregatie in een speciaal decreet, kan worden gebruikt op elke dag van het liturgisch jaar behalve op hoogfeesten; op de zondagen van de advent, de vastentijd, de Goede Week en de paastijd; gedurende het paasoctaaf; op Allerzielendag en op Aswoensdag.

bron:kro-ncrv/katholiek

beeld: © gastinbethel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *