Geen intercommunie tussen katholieken en protestanten

update

Afwijzing door de Congregatie voor de Geloofsleer op theologische gronden.

De verschillen in de opvattingen over de eucharistie en de kerkelijke ambten zijn “nog steeds zo groot” dat momenteel de deelname van katholieke en protestantse christenen aan elkaars vieringen uitgesloten is. Er is ook geen basis voor een “individuele gewetensbeslissing”, zegt een de Congregatie voor de Geloofsleer in een brief aan de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing. Bij de brief is een theologische bijlage gevoegd.

Bezwaren

De Congregatie maakt bezwaar tegen een gezamenlijke verklaring van de oecumenische werkgroep van protestantse en katholieke theologen (ÖAK) Samen aan de tafel van de Heer”over wederzijdse deelname aan avondmaal en eucharistie. Deze verklaring van afgelopen september, waarvoor ook Bätzing verantwoordelijk was, was bedoeld om een ​​langdurige impasse te overwinnen. Bätzing maakte onlangs bekend dat dit model volgend jaar zal worden gebruikt op de Oecumenische Kerkendag (ÖKT) in Frankfurt.

Naar de mening van de Congregatie voor de Geloofsleer, wier brief van 18 september is ondertekend door kardinaal Luis Ladaria Ferrer zijn enkele vragen over de “fundamentele katholieke opvatting van de Kerk, de eucharistie en het gewijde ambt” in het document “onvoldoende. verduidelijkt “. Een opening voor een eucharistische maaltijdgemeenschap met de Evangelische Kerk in Duitsland zou “noodzakelijkerwijs nieuwe tweespalt veroorzaken in de oecumenische dialoog met de Orthodoxe Kerken”.

In het bijzonder ziet het Vaticaan de “eenheid van de relatie tussen Eucharistie en Kerk” ondergewaardeerd. Ook worden “essentiële theologische en onmisbare inzichten” van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) en de gemeenschappelijke traditie met de orthodoxie niet voldoende gewaardeerd. Ook zou de toenadering in het begrip van eucharistie en ambt, zoals die tot uiting kwam in de internationale katholiek-lutherse dialoog geen enkele weerklank vinden in de tekst “Samen aan de tafel van de Heer”.

De congregatie wees erop dat de bisschoppenconferentie zelf de “noodzaak inzag van een verdere theologische verdieping van bepaalde kernthema’s zoals de kwestie van de werkelijke aanwezigheid en het offerbegrip in de eucharistie”. Hieraan gekoppeld zijn de vragen van het gewijde ambt en het verband tussen de doop, de eucharistie en de kerkgemeenschap.

Reactie op de tekst “Samen aan de tafel van de Heer”

De Congregatie voor de Geloofsleer reageert nu nadat de Duitse Bisschoppen op 20 mei de tekst “Samen aan de Tafel van de Heer” ter evaluatie aan de Congregatie had toegestuurd. Eerder hadden de Duitse katholieke bisschoppen de document van de oecumenische werkgroep besproken tijdens hun plenaire voorjaarsvergadering en in de oecumenische commissie van de bisschoppenconferentie.

Intussen bevestigde de woordvoerder van de Duitse bisschoppenconferentie de ontvangst van de brief uit Rome en kondigde aan dat deze besproken zou worden tijdens de plenaire herfstvergadering van de katholieke bisschoppen in Fulda.

Klik hier voor het document “Samen aan de tafel van de Heer” (Duits)

In de persconferentie ter afsluiting van de najaarsvergadering van de Duitse bisschoppen heeft voorzitter mgr.   Dr. Georg Bätzing (Limburg) meegedeeld dat besloten is om allereerst tijd te nemen om te reageren op de door “Rome” ingebrachte bezwaren. In ieder geval zal de Oecumenische Werkgroep dat doen, maar zowel aan katholieke als aan protestantse zijde zal een reactie uitgewerkt gaan worden. Besloten werd om de stemming over het document Samen aan de tafel van de Heer, uit te stellen.

bron: KNA/DBK

beeld: raadvankerken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *