Hoe gegniffel onze samenleving polariseert

door Antrude Oudman • politiek historica en masterstudent Staats- en Bestuursrecht nd.nl/opinie

…Lachen om een vrouw die haar kennis van Facebook haalt? Vooral degenen die lachen, moeten kritisch naar zichzelf kijken. Zeker nu we weer aankoersen op verkiezingen in Nederland.

Het hele publiek gniffelt.
Het is augustus 2019 en ik ben op het Democratiefestival op het zonnige Veur Lent bij Nijmegen. Journalist Joris Luyendijk opent zijn lezing met een filmpje dat een paar jaar terug viraal ging. Een vrouw foetert tegen een journalist dat migranten na vier maanden werk krijgen in Nederland, terwijl haar zoon werkloos thuis zit. ‘Wie zegt dat migranten na vier maanden werk krijgen?’ vraagt de journalist. En met het antwoord van de vrouw – ‘Dat heb gestaan op Facebook’ – hoor ik het publiek rondom me in lachen uitbarsten. Joris wacht even. ‘En dat minachtende lachje, is waarmee jullie de maatschappelijke kloof in stand houden’, zegt hij dan bedaard.

Raak. Dat moment blijft haken. Luyendijk wist hoe zijn publiek op het filmpje zou reageren: het bewijst hoe groot het probleem is. Zijn publiek was niet in staat zich te verplaatsen in het deel van de bevolking dat waarschijnlijk PVV en FvD stemt. Het kon alleen denken ‘wat achterlijk dat ze dat doen’. Zijn gehoor onderkende niet dat het zelf onderdeel van het probleem was. ‘We’ laten het bij ‘hen’. ‘We’ nemen de kiezer niet serieus, zoals Luyendijk zei.

lees het volledige opiniestuk in het Nederlands Dagblad

beeld: © pvv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *