Waarom onderscheiden christenen zich niet bij zorg voor de schepping?

Hoe kan het dat christenen zich niet wezenlijk bekommeren om het milieu, vraagt Koos van Noppen zich af. ,,Zeer regelmatig ontmoet ik oprechte christenen die een graad van milieubewusteloosheid aan de dag leggen waar ik stil van word.”…….

Onherstelbare schade

Vandaag wordt onherstelbare schade toegebracht aan de schoonheid van de schepping, in aanwezigheid van de Kunstenaar. Alsof je een topstuk molesteert, terwijl de schilder naast je staat. Hoe lang zal hij dat aanzien? Het regent rapporten over de zorgwekkende staat van onze planeet – en over ons aandeel daarin. De gemiddelde Nederlander heeft een ecologische voetafdruk die minstens drie keer groter is dan deze aarde aankan. Decennialang wilden we niet weten van ‘grenzen aan de groei’. Nu komen de grenzen in rap tempo in zicht.

De aard en de omvang van de problematiek en het onvermogen van burgers, politici en industriëlen om het proces te keren – daar lig ik regelmatig wakker van. Mijn betrokkenheid bij het christelijk geloof maakt het probleem niet kleiner, eerder groter. Zeer regelmatig ontmoet ik oprechte christenen die een graad van milieubewusteloosheid aan de dag leggen waar ik stil van word. Ze gedragen zich als messentrekkers bij de Nachtwacht.

Ze zijn actief lid van een christelijke gemeente, maar houden er een in veel opzichten identieke levensstijl op na als de gemiddelde Nederlander. Ze maken serieus werk van ‘navolging’ en ’discipelschap’, maar die termen lijken in de praktijk nauwelijks verbinding te hebben met de zorg voor de schepping…..

Lees het volledige artikel in het Friesch Dagblad

beeld> © linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *