Einde Nederlandse Bedevaartorganisatie

De Nederlandse bedevaartorganisatie VNB staakt definitief haar bedrijfsvoering. Dat heeft bestuurder-directeur Jacques van Maaswaal vandaag laten weten in een communiqué aan de pelgrims die bij VNB een reis hadden geboekt.

“Op 5 november jl. heeft de Raad van Toezicht een besluit moeten nemen over de toekomst van VNB. Stichting VNB kiest noodgedwongen voor een gecontroleerde reguliere liquidatie”, schrijft Van Maaswaal.

Gecontroleerde liquidatie houdt in dat het VNB-bestuur controle houdt over het proces van liquidatie en dat dit proces niet in handen wordt gelegd van een curator. In deze periode wordt, conform wetgeving en statuten, aan alle schuldeisers voldaan en kunnen waardevolle activa worden zeker gesteld. 

Stichting VNB zal dus geen reizen meer organiseren. De reden voor de liquidatie is de heersende pandemie. “Zoals u weet heeft VNB sinds 1 maart 2020 geen bedevaarten meer kunnen organiseren en uitvoeren. De coronacrisis is hier debet aan. Het jaar 2020 moet als een verloren jaar worden beschouwd. Daar komt bij, dat de vooruitzichten voor 2021 evenmin rooskleurig zijn.”

De VNB-directeur legt uit dat het tij had kunnen keren als er aan drie voorwaarden zou worden voldaan: “er moet een coronavaccin beschikbaar zijn, onze doelgroep (met name ouderen) moet zich laten inenten en moet vervolgens het daadwerkelijke voornemen hebben om weer op bedevaart te gaan naar plaatsen die weer toegankelijk zijn. Het is uitermate twijfelachtig of de komende maanden aan deze voorwaarden zal worden voldaan.”

De pelgrims die dit jaar een coronavoucher hebben ontvangen, krijgen vóór 25 december van VNB een brief waarin de afhandeling van de vouchers wordt beschreven.

Het bestuur heeft aangegeven het VNB-netwerk van reizigers, vrijwilligers en contactpersonen zorgvuldig in stand te willen houden, ook in het belang van het Huis van de Pelgrim, de bedevaartorganisatie in Maastricht waarmee VNB nauw samenwerkte

Stichting VNB is officieel erkend door de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Sinds 1883 organiseert zij bedevaarten naar Lourdes en sinds 1948 ook naar andere bestemmingen die een belangrijke rol in het katholieke geloof vervullen of hebben vervuld. De VNB regelde ook de KRO-ledenreizen naar Rome.

bron: VNB/KRO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *